IPR: Plats för ett självsäkert leende

Interproximal emaljreduktion (IPR) skapar mer plats för dina tänder, så att de kan flyttas och ge dig ett självsäkert leende.
Anisa-Testimonial-smile-LP

Vad är IPR?

Ursprungligen avsåg IPR följande naturliga process: Nednötning av tandemaljen genom tuggning. Eftersom vi oftast äter mjuka livsmedel nuförtiden, är naturlig IPR nästan något som tillhör dåtiden. För att dina tänder ska få plats att flyttas på ett naturligt sätt, utför tandläkarna en manuell IPR och tar försiktigt bort överflödig tandemalj.

Hur går IPR-behandlingen till?

En IPR-behandling tar högst 45 minuter och är oftast helt smärtfri.

1. Förberedelse

Om patienten vill, kan man ge lokalbedövning i början av behandlingen.

2. Slipning

Diamantslipmedel används för att reducera emaljen till önskad tjocklek (med max 25 %) där det behövs.

3. Uppföljning

De aktuella områdena poleras, förseglas och återmineraliseras med Tiefenfluorid. Om det trycker i tandköttet kan man ge lokalbedövning.

4. ObserveraEfter behandlingen bör patienten inte dricka något på 30 minuter eller äta något på en timme. Därmed kan Tiefenfluorid ge full effekt.

När rekommenderas IPR?

En IPR skapar möjlighet att få visuellt attraktiva tänder i medicinskt lämpliga positioner.En IPR utförs som en del av behandlingen med tandskenorna när det inte finns tillräckligt med plats för tänderna att flyttas till önskad position. Vid trångställning kan man ofta uppnå ett mycket bättre resultat med en IPR.

En IPR-behandling utförs, oberoende av behandlingen med tandskenorna, om tänderna sitter så trångt att de skjuter varandra ur position i käken. IPR kan ha en positiv effekt på tändernas position och bevarande i käkbenet (så att de inte ramlar ut, vilket kan förekomma i extrema fall). Det hjälper även till att förebygga parodontit.

Fördelarna med IPR

Fördelarna med interproximal emaljreduktion – en översikt.

✓ mer plats så att tänderna kan flyttas rätt

✓ säker retention av dina tänder i käkbenet (hjälper till att förebygga parodontit)

✓ idealiska förhållanden för din tandhygien

✓ optimal estetisk position för dina tänder, inga tandluckor, ingen trångställning

Boka en tid för IPR med DrSmile

Kontrollera din behandlingsplan som vi har emailat dig, för att få reda på om du behöver en IPR och i så fall vid vilket steg av tandregleringen den ska utföras. Vi kan även hjälpa dig direkt i appens chat om behandlingsplanen har försvunnit från din inbox.

Boka en IPR-behandling på din närmaste DrSmile-klinik tre eller fyra veckor i förväg. Kom ihåg att ta med dig båda dina nuvarande tandskenor och även de båda tandskenorna för nästa steg till din IPR-behandling. Det går inte att utföra IPR-behandlingen utan dina tandskenor.

Exempel: Om din IPR ska utföras under veckan för steg 7, tar du med båda tandskenorna för steg 7 och båda tandskenorna för steg 8. Stegnumren finns på etiketterna på tandskenornas påsar.

Ekomi gold
Återkoppling från våra kunder
review-stars
4.7 / 5
Se återkoppling
No Logo
No Logo
Våra tandskenorarrow
Företagarrow
FÖLJ OSS
  • social icon
  • social icon
  • social icon

©2022 DR SMILE