Käkortopedi för vuxna
Många vuxna önskar sig vackra tänder. Felställda tänder såväl som käkar är ingenting ovanligt. Detta har ofta inte enbart en estetisk effekt utan även en medicinsk effekt. DR SMILES käkortopeder hjälper även dig att få ett självmedvetet leende.
Olika typer av felställda käkar och tänder
Det finns många olika typer av felställda tänder, och de skiljer sig i allvarlighetsgrad. Följande hör till de mest vanliga felställda käkarna och tänderna hos vuxna:
Korsbett: Sidotänderna biter inte korrekt ihop. Tänderna står för brett isär utåt (buckalt = i riktning mot kinden) och för brett inåt i överkäken (palatinalt = i riktning mot gommen)
Trängsel: Platsbrist på grund av för smal käke eller trånga tandbågar.
Tandglugg: gluggar som uppkommer på grund av breda käkar, saknade eller för små tänder. I synnerhet är det gluggen i frontområdet mellan de övre framtänderna som är typisk (diastema mediale).
Tandbett: Upphöjningarna på sidotänderna eller skärkanterna på framtänderna biter på varandra.
Djupt bett: Vid sammanbitning täcker de övre framtänderna de undre med normalt två till tre millimeter. Vid djupt bett sträcker sig tänderna emellertid för långt nedåt och täcker därigenom de undre skärtänderna helt och hållet.
Öppet bett: Fram- eller sidotänder passar inte korrekt, vilket ger ett tydligt avstånd mellan dessa. Det är framför allt framtänderna, men även sidotänderna som berörs av detta.
Underbett: De undre tänderna är belägna längre fram än de övre, vilket gör att de undre framtänderna skjuter fram. En framskjuten haka är ett typiskt tecken på detta.
Överbett: Här är det överkäken som skjuter fram, eftersom förhållandet mellan över- och underkäke inte stämmer. Antingen är överkäken för stor eller underkäken för liten.
Dysgnati: Sammanfattar en rad felbildningar av käken, tänderna och hakan. De som är drabbade betraktar det felaktiga käkläget som ett avsevärt skönhetsfel.
Orsaker till felaktiga käklägen
Felaktiga tand- eller käklägen kan bero på olika saker: Ärftliga respektive yttre faktorer präglar den individuella bettformen. Ett bettfel, t.ex. det öppna bettet i sidled är till största delen genetiskt betingat. Även trängsel och tandglugg räknas hit. Underbett och överbett hos vuxna är för det mesta genetiskt betingat, men kan även bero på särskilda beteenden under barndomen. Exempel: komprimering av tungan, suga på tummen och lång nappanvändning.
Korsbettet såväl som det frontalt öppna bettet är däremot funktionellt betingade. Detta beror på yttre faktorer såväl som en muskulär obalans i munområdet. Även hos patienter med läpp-/kind- och gomspalt utvecklar ofta ett korsbett.
Följder av feljusterade tänder
Obehandlade feljusteringar kan både ha en negativ effekt på hälsan och självkänslan. Feljustering hos enskilda tänder kan också påverka alla andra tänder och till exempel förskjuta dessa. Tuggbesvär, smärtor i käkleden, svårigheter att svälja och läspning är ytterligare följder. Tänderna och käklederna kan nötas ned i förtid på grund av den felaktiga belastningen. Ofta uppstår smärta i käken, huvudet och i nacken.
Käkortopediska behandlingsmetoder
Generellt går det mycket bra att behandla lätta tandfelställningar hos vuxna. Det är oftast vid mycket komplexa felställningar, t.ex. utpräglad dysgnati, som det är nödvändigt med en käkoperation. Vid överbett beror behandlingsmöjligheterna på allvarlighetsgraden. Om det är nödvändigt med en käkoperation eller inte för att korrigera överbettet avgör din käkortoped. Vid andra korrigeringar kan det vara möjligt att dra eller slipa av tänder, allt beroende på individuell situation. Fasta tandställningar och uttagbara tandskenor är ytterligare behandlingsmetoder.
Med de genomskinliga tandskenorna - så kallade clear aligner - kan DR SMILE:s käkortopeder behandla följande feljusteringar av tänderna: korsbett, trängsel, tandglugg, tandbett, djupt bett och öppet bett. Har du några frågor, eller är du inte säker på om aligner är rätt behandlingsmöjlighet för dig? Våra experter ger dig gärna råd vid en kostnadsfri och ickebindande konsultation.