Retainer: Permanent raka tänder

Tråd, skenor, kostnad och mer!

Retainer

Retainer definieras i tandvården som tandstabilisatorer som förhindrar att tänderna rör sig tillbaka till sin ursprungliga position. Retainer används efter tandreglering som en del av retentionsprocessen. Termen retainer härör från det engelska ordet retain och översätts till svenska som fasthållning eller stabilisering.

Retainertråd eller skena- det är skillnaden

Det finns i princip två typer av retainers. Beroende på de tidigare behandlade felställda tänderna används antingen en fast eller en avtagbar retainer. En fast, tunn tråd gjord av metall, som är fäst på baksidan av tänderna i över- eller underkäken, kallas en fast retainer.

En fast retainer-tråd rekommenderas särskilt efter en tandskensbehandling med allvarligt felställda tänder för att förhindra att tänderna flyttas tillbaka till sin ursprungliga position. En avtagbar retainer är en avtagbar skena som kan tas av och på, precis som en aligner. Den bör dock bäras permanent, särskilt under de första månaderna efter en tandskensbehandling.

DR SMILE erbjuder båda varianterna. Om du bestämmer dig för en fast retainer (DR SMILE-retainer), vänligen meddela oss via telefon. Tråden måttbeställs efter en 3D-skanning av dina tänder och kan fästas hos en DrSmile-partner praktik.

DrSmile Aligner & Retainer skena

Är en retainer verkligen nödvändig - ja eller nej?

Ja det är den! Detta så att dina tänder hålls kvar på sin plats efter tandskensbehandlingen. Tänderna tenderar annars att förskjutas till sin startposition. Efter tio år är sannolikheten för att tänderna förskjuts tillbaka cirka 90%. Det är därför bra att använda en retainer - oavsett om det är en retainer-skena eller trådretainer - och det är därför nödvändigt för att behandlingen ska slutföras framgångsrikt.

 

Hur är retainer-tråden fäst?

En retainer-tråd kan fästas i över- och underkäken. Den tunna metalltråden fästs på insidan av tänderna med ett transparent speciallim, en skillnad görs mellan olika modeller. 3-3 retainern sträcker sig från hörntand till hörntand, med en 4-4 retainer involveras även de första kindtänderna.

DrSmile Retainer-tråd

Retainer-kostnader

Kostnaden varierar beroende på vilken retainer-variant du väljer.

 • Retainer-skena: En beställning kostar 1000 kr.

 • DrSmiles fasta retainer: Kostar cirka 1500 kr och installeras hos en partnertandläkare.

Hur länge måste en retainer bäras?

Den rekommenderade tiden att bära en retainer är i de flesta fall livet ut, normalt är emellertid åtminstone lika länge som tandskensbehandlingen.

Rengör retainern ordentligt

Fasta retainer kan enkelt rengöras med en tandborste. Istället för tandtråd kan du använda en interdentalborste för att rengöra retainer-tråden samt utrymmet under och ovanför tråden.

Du kan också borsta den avtagbara retainern med en tandborste. Du bör se till att använda en tandborste med mjuka borst. Du bör också använda en mild tandkräm för att undvika att skada retainern.

För en långvarig grundlig rengöring av retainer-tråden är det också lämpligt att tänderna rengörs professionellt två gånger om året.

Brusten retainer-tråd - Vad nu? 

Det händer att retainern lossnar, går sönder eller blir slapp efter några år. För att undvika risken att svälja retainern bör du kontakta en tandläkare eller tandreglerare så snart som möjligt om retainern är trasig. Denna kan ta bort den trasiga tråden och ersätta den med en ny.

Montera och byta ut retainer - så mycket kostar reparationen

DR SMILE-retainers har en garanti på två år. Om din tråd måste bytas ut eller repareras efter att garantin har upphört, måste du tyvärr själv betala för kostnaderna. Dessa beror på omfattningen av reparationen. 

Kan tänderna röra sig trots retainern?

Normalt, om retainer-tråden är korrekt och ordentligt fastsatt, bör tänderna inte förskjutas. Samma sak gäller den avtagarbara lösningen- så länge du använder retainern bör dina tänder inte flyttas. Om retainer skenan tas ut flera gånger kan man uppleva ett tryck när man bär den igen. Om så är faller är det viktigt att bära den oftare.
förhindra att tänderna förskjuts.

Här finns vi

Få rådgivning på en klinik nära dig

Experter inom tandvård, tandteknik och tandreglering följer din behandling. Med deras medicinska kunskap är du alltid i goda händer.

Ekomi gold
Återkoppling från våra kunder
review-stars
4.7 / 5
Se återkoppling
No Logo
No Logo
Våra tandskenorarrow
Företagarrow
 • Om DR SMILE
 • Frågor och svar
 • FAQ
 • +46105515885
 • For Dentists and Orthodontists
 • [email protected]
 • Careers
 • Studentrabatt
FÖLJ OSS
 • social icon
 • social icon
 • social icon

©2022 DR SMILE