Retainer: Permanent raka tänder

DR SMILEs fasta retainer säkerställer att dina tänder behåller det resultat du fått efter din behandling och ser till att tänderna inte flyttar på sig. Passa på att boka en tid för att säkerställa att ditt nya leende håller sig förevigt.

Retainer Tidsbokning
Retainer: Permanent raka tänder

GENOMSNITTLIG BEHANDLINGSTID

4-9 MÅNADER

drs-gradient-desktop-circle-orange-pink
Vad är en retainer?

Vad är en retainer?

Dina tänder rör på sig hela livet, efter en behandling med osynliga tandskenor är det därför viktigt att fixera dem för att behålla ditt resultat. Det säkraste alternativet är DR SMILEs permanenta fasta retainer, vilket är en skräddarsydd tunn tråd som man fäster på baksidan av tänderna. På så sätt syns inte din retainer samtidigt som dina tänder stannar på sin nuvarande position. Ett annat alternativ för att behålla ditt leende är med en genomskinlig retainer skena som används varje natt.

DR SMILE Retainer-tråd

Fördelar med DR SMILEs fasta retainer

Säkra ditt leende med toppmodern retiniseringsteknik. Osynlig framifrån. Tack vare den slitstarka skräddarsydda tråden håller dina tänder sig permanent på ett diskret sätt

Välj din retainer

[CRO] Woman - Asian - Arcade - Mold - Dentist - Smile - Medical - Background - Desktop

Den fasta retainern är det bekymmersfria alternativet för att hålla dina tänder säkert i sin nuvarande position. Denna retainer är specialtillverkad av titan och fästs på baksidan av dina tänder. Den är tunn, men ändå stark och naturligtvis inte synlig framifrån.

Fördelar:

 • osynlig från framsidan

 • så tunn att du knappt kommer att känna den

 • håller dina tänder permanent i sin nuvarande position

 • maximal hållbarhet

Priser Retainer

Varje käke behöver en retainer. Beroende på ditt bett och dina önskemål kan du ha en fast retainer för bara en eller för båda käkarna.

Betalningen kan göras som delbetalningar månadsvis eller som en engångsbetalning.

En käke

380 kr

per månad*

eller en betalning på 4899 kr

Båda käkarna

380 kr

per månad*

eller en betalning på 6399 kr

Detta pris baseras på en betalningsperiod på 12 månader utan ytterligare ränteavgifter, som erbjuds av vår externa betalningsleverantör.

drs-gradient-desktop-circle-mint-pink
DS FAQ Desktop Gradient Background

Vanliga frågor

 • Din 3D-skanning för den fasta retainern kan göras direkt efter ditt sista aligner-steg. Det tar ca 2 - 4 veckor tills den sätts in. Boka därför ett möte för 3D-skanning så snart som möjligt efter att din behandling har avslutats. Låt inte mer än 2 månader gå innan din 3D-skanning. Annars kan den fasta retainern inte längre säkra ditt behandlingsresultat och kan inte användas.

 • Fasta retainers är gjorda för att hålla för evigt, så i idealiskt håller de för evigt. Vi ger dig till och med 1 års garanti på retainertråden.

 • Den fasta retainer från DR SMILE är specialtillverkad och passar perfekt till just dina tänder. De små limprickarna håller tråden på plats. Osynligt fäst på insidan av tänderna och kan kännas av med tungan. Detta kan kännas ovant i början men efter några dagar vänjer du dig och glömmer helt bort den fasta retainer.

 • Nej, den fasta retainer stör inte att äta och gör inte heller ont.

 • Du kan borsta och vårda dina tänder som vanligt med DR SMILEs fasta retainer. Istället för tandtråd kan du nu använda mellanrumsborstar för att komma åt optimalt mellan dem små ytorna bakom dina framtänder.

 • Fler frågor?

  DR SMILE kontakt

  Foto av en DR SMILE kundtjänstmedarbetare

  Kundtjänst

  Ytterligare information om olika typer av retainers

  Inom tandvård definieras retainers som tandstabilisatorer som hindrar tänderna från att flytta tillbaka till sin ursprungliga position. Retainers används efter ortodontisk behandling som en del av retentionsprocessen. I samband med verbet 'to retain' kommer termen retainer från engelska och översätts till svenska med att "bibehålla" eller "stabilisera".

  Tråd eller skena - det är skillnaden. Det finns i princip två typer av retainers. Beroende på den tidigare behandlade tandfelställningen kan antingen en fast eller en avtagbar retainer användas. En fast retainer är en tät, tunn metalltråd som fästs på baksidan av tanden i över- eller underkäken. Fast retainer rekommenderas särskilt efter aligner-behandlingar med kraftigt felaktiga tänder för att förhindra att tänderna flyttas tillbaka till sin ursprungliga position. En avtagbar retainer är en genomskinlig skena. Denna ska bäras 22 timmar om dygnet under de första åtta veckorna efter aligner-behandlingen, och sedan fortsätta att ha den under natten. DR SMILE erbjuder båda varianterna. Du kan enkelt beställa din avtagbara retainer (genomskinlig skena) från vår webshop. Men om du bestämmer dig för att använda en fast retainer, vänligen meddela oss per telefon eller email. Tråden är skräddarsydd efter en 3D-skanning av dina tänder och kan sättas fast hos en av våra DR SMILE-partnerkliniker.

  Pris på våra retainers

  Priset beror på vilken sort retainer du väljer.

  DR SMILE avtagbar retainer: Du kan beställa en genomskinlig retainer skena som man använder på natten via vår webbshop. Priset för dessa är:

  • 1 käke- 1 retainerskena= 1500kr

  • 2 käkar- 1 skena per käke= 3000kr

  • 3-pack- 1 käke = 3799kr

  • 3-pack - 2 käkar= 5299kr

  DR SMILE fast retainer: Beroende på om du behöver den fasta retainern för enbart en käke eller om du behöver för båda käkar, varierar priserna mellan 4899kr och 6399kr.

  Hur länge behöver jag använda en retainer?

  Den rekommenderade tiden man använder en retainer är oftast för resten av livet. Dock i somliga fall behöver varaktigheten vara åtminsgtone lika lång som den senaste aligner-behandling varit.

  Du bör bära den avtagbara DR SMILE retainer 22 timmar om dygnet i 8 veckor efter din sista skena som du använder under din alignerbehandling. Efter det behöver du bära din skena varje natt.

  Rengöring av dina retainers

  Den fasta retainer kan enkelt rengöras med en tandborste. Istället för tandtråd kan du använda en interdentalborste för komma åt svåra områden.

  Du kan också rengöra avtagbara retainer med en tandborste. Du bör se till att använda en tandborste med mjuka borst. Du bör också använda en mild tandkräm för att inte skada din retainer.

  För en långvarig, noggrann rengöring av en fast retainer är det också lämpligt att få dina tänder professionellt rengjorda två gånger om året.

  Trasig fast retainer - Vad gör jag nu?

  I och med att den fasta retainers permanenta infästning kan det hända att vajern blir lös, går sönder eller lossnar efter några år. För att undvika risken att retainern sväljs bör du snarast möjligt uppsöka tandläkare eller ortodontist om den är trasig. Då kan man ta bort den trasiga retainer och ersätta den med en ny.

  Återmontering och byte av fast retainer - Detta är kostnaden för reparationen

  DR SMILE-retainer har 1 års garanti. Om din retainer måste bytas ut eller repareras efter att garantin har löpt ut, får du stå för kostnaden på egen hand. Kostnaden beror på omfattningen av reparationen.

  Kan tänderna röra sig trots att man använder en retainer? Du kan stöta på dessa problem

  Normalt ska tänderna inte flyttas när retainertråden är korrekt och ordentligt fastsatt. Likaså gäller den avtagbarar retainer, såvida den används som rekommenderat. Dock kan det hända att man känner ett tryckande känsla om man inte haft sin retainer på länge och sedan sätter tillbaka den. Om detta händer bör man använda den avtagbara skenan mer frekvent för att undvika att tänderna förflyttas ytterligare och för att se till att tänderna behåller sin position.

  * Genomsnittlig varaktighet för milda till måttliga malocklusioner ** Räntan är baserad på en betalningsperiod om 72 månader och inkluderar en 10,32 % årsränta (på en nominell ränta om 9,90%) på det kontanta priset. För ett kontant pris på 22 990 kr, exempelvis, blir det totala priset 30 582 kr.