DrSmile logo

Retainer: Permanent raka tänder

Tråd, skenor, kostnad och mer!

DrSmile tandskena

Retainer definieras i tandvården som tandstabilisatorer som förhindrar att tänderna rör sig tillbaka till sin ursprungliga position. Retainer används efter tandreglering som en del av retentionsprocessen. Termen retainer härör från det engelska ordet retain och översätts till svenska som fasthållning eller stabilisering.

Retainer-tråd och skena - det är skillnaden

Det finns i princip två typer av retainer. Beroende på de tidigare behandlade felställda tänderna används antingen en fast eller en avtagbar retainer. En fast, tunn tråd gjord av metall, som är fäst på baksidan av tanden i över- eller underkäken, kallas en fast retainer. Retainer-tråden rekommenderas särskilt efter Aligner-terapier med allvarligt felställda tänder för att förhindra att tänderna flyttas tillbaka till sin ursprungliga position. En avtagbar retainer används å andra sidan i form av en retainerskena. Denna kan tas bort från tänderna lika snabbt som ALIGNER, men bör bäras permanent, särskilt under de första månaderna efter ALIGNER-terapin.

DrSmile erbjuder båda varianterna. Du får en avtagbar retainer (retainerskenan) gratis i din DrSmile-låda. Men om du bestämmer dig för en fast retainer (DrSmile-hållare), vänligen meddela oss via telefon. Tråden måttbeställs efter en 3D-skanning av dina tänder och kan användas i en DrSmile-partner praktik.

DrSmile Aligner & Retainer skena

Är en retainer verkligen nödvändig - ja eller nej?

Ja det är den! För att dina tänder efter en aligner-terapi bör ska hållas i sin slutliga position även i framtiden. Den mänskliga tandsatsen och de enskilda tänderna tenderar naturligtvis att förskjutas till sin startposition. Efter tio år är sannolikheten för att tänderna förskjuts tillbaka cirka 90%. Det är vettigt att använda en retainer - oavsett om det är en retainer-skena eller trådretainer - och det är därför nödvändigt för att behandlingen ska slutföras framgångsrikt.

 

Hur är hretainer-tråden fäst?

En retainer-tråd kan fästas i över- och underkäken. Den tunna metalltråden fästs på insidan av tänderna med ett transparent speciallim, en skillnad görs mellan olika modeller. 3-3 retainern sträcker sig från hörntand till hörntand, med en 4-4 retainer involveras även de första kindtänderna.

DrSmile Retainer-tråd

Retainer-kostnader

Beroende på vilken retainer-variant du väljer måste du betala olika kostnader.

 • Retainer-skena: Du får en retainer-skena gratis i din DrSmile-låda. Varje ytterligare beställning kostar 99 euro.

 • DrSmile Retainer: Kostnaderna varierar mellan 350 euro och 490 euro. De beror på om du behöver tråd-retainern för bara en eller båda käkarna.

Hur länge måste en retainer bäras?

Den rekommenderadetiden att bära en retainer är i de flesta fall för livet. Normalt emellertid åtminstone varaktigheten av den tidigare tandvården.

Rengör retainern ordentligt

Fasta retainer kan enkelt rengöras med en tandborste. Istället för tandtråd kan du använda en interdentalborste för att rengöra retainer-tråden, som rengör interdentala utrymmen under och ovanför tråden.

Du kan också borstaavtagbara retainer med en tandborste. Du bör se till att använda en tandborste med mjuka borst. Du bör också använda en mild tandkräm för att undvika att skada retainern.

För en långvarig grundlig rengöring av retainer-tråden är det också lämpligt att tänderna rengörs professionellt två gånger om året.

Brusten retainer-tråd - Vad nu? 

Främst på grund av retainer-trådens permanenta fastsättning kan det hända att tråden lossnar, går sönder eller blir slapp efter några år. För att undvika risken att svälja retainern bör du kontakta en tandläkare eller tandreglering så snart som möjligt om retainern är trasig. Denna kan ta bort den trasiga tråden och ersätta den med en ny.

Montera och byta ut retainer - det kostar reparationen

I grund och botten är DrSmile Retainer garanterad i två år. Om din tråd måste bytas ut eller repareras efter att garantin har upphört, måste du tyvärr själv betala för kostnaderna. Dessa beror på omfattningen av reparationen. 

Kan tänderna röra sig trots retainern? Dessa problem kan uppstå

Normalt, om retainer-tråden är korrekt och ordentligt fastsatt, bör tänderna inte förskjutas. På samma sätt kan förskjutningen uteslutas under den rekommenderade varaktigheten av retainer-skenan. Det är dock mycket möjligt att efter att skenan har tagits ut flera gånger, man kan uppleva en känsla av tryck när man bär den igen. Om så är fallet bör retainern bäras oftare för att förhindra att tänderna förskjuts.

Här finns vi

Få rådgivning på en klinik nära dig

Experter inom tandvård, tandteknik och tandreglering följer din behandling. Med deras medicinska kunskap är du alltid i goda händer.

 • DrSmile® Göteborg Berzeliigatan
 • DrSmile® Malmö Centralstation
 • DrSmile® Stockholm Skarpnäck
 • DrSmile® Stockholm Södermalm
Ekomi gold
Återkoppling från våra kunder
review-stars
4.7 / 5
Se återkoppling
small-inverse-colorful-e7rghx
Våra tandskenorarrow
Företagarrow
 • Frågor och svar
 • FAQ
 • +46105515885
 • customer@drsmile.se
FÖLJ OSS
 • social icon
 • social icon

©2021 DrSmile