DrSmile logo

Feljustering av tänderna: tandglugg

Skratta med det där lilla extra

Glugg

En liten glugg mellan tänderna gör leendet speciellt och på något sätt trevligt. Vissa tycker att det är vackert, andra skäms för det. Om en hel tand saknas eller om det finns många små luckor mellan tänderna, känner många vuxna sig mycket obekväma med detta. Detta beror på att tänderna på ett sätt speglar våra vanor att ta hand om oss själva och vårt välstånd. Andra uppfattar personer med jämna och raka tänder som unga och friska. Men väldigt få människor är naturligt välsignade med ett Hollywood-leende. Förbered dig för feljusterings-problem, dessa bör åtgärdas snarast för att förhindra efterföljande konsekvenser. Om en korrigering inte är medicinsk nödvändig, behöver du fortfarande inte leva med tandgluggen om du känner dig obekväm med den. Lyckligtvis erbjuder estetisk tandvård en mängd olika behandlingsalternativ.

Orsak bakom tandgluggen

Tandglugg

Orsakerna bakom tandgluggar är många. Å ena sidan kan de vara ärftliga. Om det finns många små gluggar i bettet kallas detta tandgluggar. Detta orsakas av en dålig proportion mellan tandstorlek och käkstorlek. En glugg mellan de främre framtänderna – så kallad diastema – kan också orsakas av en läppfrenulum som är för djup. Å andra sidan kan en saknad tand, som måste dras ut till följd av en olycka eller på grund av tandförfall, vara orsaken till ett tandglugg.

Tandglugg mellan framtänderna

Tandställning korsbett med glugg

Den så kallade diasteman (forntida grekiska ”mellanrum”) har skilda åsikter. Inte minst för att det har blivit en trend i Hollywood och i modellbranschen. Gluggen mellan tänderna sticker ut från mängden och ger extra karaktär. Madonna bär den med stolthet, den har blivit något av ett varumärke. Men inte alla är bekväma med en tandglugg. Det är välkänt att skönhet alltid ligger i betraktarens ögon. Medan vissa självsäkert bär sin glugg, begränsar den andra betydligt i deras beteende. Särskilt när gluggen synligt blir större och större, tycker många vuxna att diastema är oattraktivt och vill dölja den. Lyckligtvis är möjligheterna med dagens tandvård enorma när det gäller att försluta tandgluggar. Men oavsett om det är en trend eller ett hinder, bestämmer varje bärare själv om denne vill behålla sin diastema eller få den korrigerad.

Ska gluggen förslutas eller självförtroende nog att bära den?

I de flesta fall – särskilt i den främre regionen av tänderna – är stängningen av en tandglugg bara för att korrigera utseendet. I detta fall är det inte medicinskt nödvändigt att stänga den. I synnerhet är mindre gluggar helt ofarliga. Men om tandgluggen påverkar talbeteendet eller om tänderna förskjuts, bör gluggen stängas. Om en hel tand saknas i kindområdet bör den ersättas. Annars kommer de andra tänderna att röra sig mot varandra, vilket skapar ytterligare gluggar och obalanser i käken.

En viktig faktor är kostnaden för tandvård. Om tandgapet ska stängas av rent estetiska skäl, täcker sjukförsäkringen tyvärr inte kostnaderna.

Stäng gapet med tandställning eller en tandskena

Ett sätt att få ett tandgap eller ett gap att försvinna är att korrigera det med tandställning. Förutom fasta tandställning med konsoler och lösa tandställning finns det också möjlighet att använda tänderna genomskinliga tandskena för att flytta till rätt position.

Osynliga tandskena

DrSmile: Tandkorrigering med tandskena

Så kallade tandskenor är särskilt lämpliga för vuxna. Korrigeringen görs diskret och begränsar knappt patienten i det dagliga arbetet. Tandskenorna är därför ett estetiskt alternativ till synliga tandställning. En annan fördel är kostnaden och varaktigheten för en behandling med tandskena. Båda är betydligt lägre jämfört med fasta tandställning. Medan till exempel en tandkorrigering med DrSmile med tandskena ligger mellan 22990 - 29900 kr, med fasta tandställning eller andra leverantörer av tandskena kan du betala cirka 60.000 - 70.000 kr. Beroende på komplexiteten i utgångsläget kan behandlingen slutföras framgångsrikt efter bara några månader. Med de små, genomskinliga tandskenorna kan en diastema eller flera tandgluggar stängas billigt och snabbt.

Tandställning

Fast tandställning

Förutom tandskenan finns det också möjlighet att korrigera tandgap med fasta eller lösa tandställning. Detta är standardvården för barn och ungdomar, eftersom de fortfarande växer käkar, vilket lätt kan påverkas med tandställning. Men på grund av synligheten, de regelbundna besöken hos tandläkaren och de resulterande begränsningarna i den professionella och privata vardagen viker många vuxna sig undan tandställning. Endast fasta tandställning från insidan, där fästena är limmade på insidan av tänderna, beaktas för vuxna. Ofta är dock fasta tandställning inte alls nödvändiga och en transparent tandskena räcker för den ansträngning som krävs för att flytta tänderna till rätt läge. Om du jämför priserna 22990 € - 29990 € (aligner) och 60000-70000 kr(fasta tandställning) är också kostnadsbesparingarna enorma.

Stänga gapet utan tandställning

Tandjusteringar och tandställning kan korrigera många feljusteringar. Men också de har sina gränser. I fall som en tandförlust genom Karies eller en olycka kan tandställning inte ge något botemedel. Här erbjuder tandvård andra alternativ för att stänga tandgluggen. Om du inte känner för att ha en tandskena eller fasta tandställning och vill ha ett resultat inom några sessioner måste du gräva djupare i fickan.

Komposit: Särskilt skonsamt mot tänderna

När det gäller små gluggar eller estetiska brister är en kompositfyllning ett bra och billigt korrigeringsalternativ. Komposit är det mest moderna, minsta fyllnadsmaterialet. De består av en plastmatris som blandas med keramiska fyllmedel. Under en behandling appliceras kompositen direkt på tanden och kräver ett mycket vältränat estetiskt öga och hög fingerfärdighet. Det är viktigt att hitta rätt tandform och färg för att uppnå ett tillfredsställande resultat. Med denna procedur avlägsnas ingen tandsubstans, varför det är särskilt skonsamt mot tänderna.

Fasader: slitstarkt men dyrt

Fasader är platta, genomskinliga porslinsbrickor. De tillverkas individuellt och kan inte urskiljas från riktiga tänder med blotta ögat. Med de så kallade prep-fasaderna slipas ett tunt lager av din egen tandsubstans, varför de vanligtvis kan hålla mellan 15-20 år. Fasader är särskilt lämpliga när tandformen behöver anpassas utöver en tandglugg. Men på grund av den individuella anpassningen och materialet är kostnaderna för fasader väldigt höga. För många är en behandling ett alternativ om det inte finns något annat alternativ för deras feljusterade tänder eller om ett snabbt resultat utan långa väntetider önskas.

Implantat eller bro: vid tandförlust

Om en hel tand saknas, till exempel på grund av en olycka eller tandförfall, måste den ersättas med ett implantat eller en bro. Medan en bro fästs vid de angränsande tänderna är implantatet förankrat i benet och ger därmed optimalt stöd. Vilken tandprotes som i slutändan är den rätta för gluggen beror på många faktorer och bör diskuteras med tandläkaren.

Stäng tandgluggen själv

Att fylla ett tandglugg på egen hand är ingen bra idé och kan få farliga konsekvenser. DIY-tandställning av gummiband, där enskilda gummiband sträcker sig runt tänderna för att flytta dem i rätt läge, kan leda till skador i munnen och i värsta fall till förlust av tänderna. En provisorisk täckning av en tandglugg mellan framtänderna med billiga plasttänder eller tillfälliga tandreparationssatser är inte heller en elegant lösning och andra personer kommer märka det på en gång.

Om du vill korrigera dina tänder med bekvämligheten i ditt eget hem kan du göra det mycket enkelt med DrSmile-tandskenor. Efter ett detaljerat samråd under mötet, under vilket dina tänder också mäts, kommer du att få tandskenorna levererade direkt hem. Du kan börja omedelbart och de irriterande tandläkarbesöken var 8:e vecka upphör också. 

Klara

färdiga

le

 • DR SMILE® Göteborg Berzeliigatan
 • DR SMILE® Malmö Triangeln
 • DR SMILE® Stockholm Hässelby
 • DR SMILE® Stockholm Södermalm
 • DR SMILE® Uppsala Östra Ågatan
 • DR SMILE® Stockholm Östermalm
 • DR SMILE® Sundbybergs Tandklinik
 • DR SMILE® Göteborg Backaplan
 • DR SMILE® Göteborg Frölunda Torg
 • DR SMILE® Göteborg Avenyn
 • DR SMILE® Helsingborg Råå
Ekomi gold
Återkoppling från våra kunder
review-stars
4.7 / 5
Se återkoppling
No Logo
small-inverse-colorful-e7rghx
Våra tandskenorarrow
Företagarrow
 • Frågor och svar
 • FAQ
 • +46105515885
 • For Dentists and Orthodontists
 • [email protected]
 • Careers
 • Studentrabatt
FÖLJ OSS
 • social icon
 • social icon

©2022 DR SMILE