Feljustering av tänderna: tandglugg

Skratta med det där lilla extra

Boka tid
B2B Diastema
drs-gradient-desktop-circle-orange-pink

En liten glugg mellan tänderna gör leendet speciellt och på något sätt trevligt. Vissa tycker att det är vackert, andra skäms för det. Om en hel tand saknas eller om det finns många små luckor mellan tänderna, känner sig många vuxna obekväma med detta.

Väldigt få människor är naturligt välsignade med ett Hollywood-leende. Och tack och lov finns det idag moderna och smidiga behandlingar, även för den vars tandreglering inte är medicinskt motiverad.

Orsak bakom tandgluggen

Tandglugg

Orsakerna bakom tandgluggar är många. De kan exempelvis vara ärftliga. Om det finns många små gluggar i bettet kallas detta tandgluggar. Detta orsakas av en dålig proportion mellan tandstorlek och käkstorlek. En glugg mellan de främre framtänderna – så kallad diastema – kan också orsakas av en läppfrenulum som är för djup. En saknad tand, som behövts dras ut till följd av en olycka eller på grund av tandförfall, kan också vara orsaken till en tandglugg.

Tandglugg mellan framtänderna

Tandställning korsbett med glugg

Människor har olika åsikter om den så kallade diasteman (forntida grekiska ”mellanrum”). Inte minst för att det har blivit en trend i Hollywood och i modellbranschen. Gluggen mellan tänderna sticker ut från mängden och ger extra karaktär. Madonna bär den med stolthet, den har blivit något av ett varumärke. Men inte alla är bekväma med en tandglugg. Det är välkänt att skönhet alltid ligger i betraktarens ögon. Medan vissa självsäkert bär sin glugg, begränsar den andra betydligt i deras beteende. Särskilt när gluggen synligt blir större och större, tycker många vuxna att diastema är oattraktivt och vill dölja den. Lyckligtvis är möjligheterna med dagens tandvård enorma när det gäller att försluta tandgluggar. Men oavsett om det är en trend eller ett hinder, bestämmer varje bärare själv om denne vill behålla sin diastema eller få den korrigerad.

Ska gluggen förslutas eller har du självförtroende nog att bära den?

I de flesta fall – särskilt i den främre regionen av tänderna – är stängningen av en tandglugg bara för att korrigera utseendet. I detta fall är det inte medicinskt nödvändigt att stänga den. I synnerhet är mindre gluggar helt ofarliga. Men om tandgluggen påverkar talbeteendet eller om tänderna förskjuts, bör gluggen stängas. Om en hel tand saknas i kindområdet bör den ersättas. Annars kommer de andra tänderna att röra sig mot varandra, vilket skapar ytterligare gluggar och obalanser i käken.

En viktig faktor är för många kostnaden för tandregleringen. Om tandgapet ska stängas av rent estetiska skäl, täcker sjukförsäkringen tyvärr inte kostnaderna.

Stäng gapet med tandställning eller en tandskena

Ett sätt att få en glugg att försvinna är att korrigera det med tandställning. Förutom den fasta tandställningen, med trådar och fästen, och den lösa tandställning finns det också möjlighet att använda en genomskinlig tandskena för att sluta gluggen.

Osynliga tandskena

Så kallade tandskenor är särskilt lämpliga för vuxna. Korrigeringen görs diskret och begränsar knappt patienten i det dagliga arbetet. Tandskenorna är därför ett estetiskt alternativ till synlig tandställning. En annan fördel med tandskenan är kostnaden och behandlingstiden. Båda är betydligt lägre jämfört med fast tandställning.

En tandkorrigering med DR SMILE med tandskena ligger mellan 22.990 - 31.990 kr. För fast tandställning eller andra leverantörer av tandskena kan du betala cirka 60.000 - 70.000 kr. Beroende på komplexiteten i utgångsläget kan behandlingen vara slutförd inom bara några månader. Med de små, genomskinliga tandskenorna kan en diastema eller flera tandgluggar stängas billigt och snabbt.

Tandställning

Fast tandställning

Förutom tandskenan finns det också möjlighet att korrigera tandglugg med fast eller lös tandställning. Detta är standardvården för barn och ungdomar, eftersom deras käkar fortfarande växer, vilket lätt kan påverkas med tandställning. Men på grund av synligheten, de regelbundna besöken hos tandläkaren och de begränsningar den innebär i vardagen, vill många vuxna slippa den traditionella tandställningen. Många vuxna väljer därför en tandställning som sitter på insidan av tänderna.

Ofta är dock fast tandställning inte alls nödvändig och en transparent tandskena är tillräcklig för att stänga en glugg. Om du jämför priserna 22 990 kr - 31 990 kr (aligner) och 60 000-70 000 kr(fasta tandställning) är också kostnadsbesparingarna enorma.

Stänga gapet utan tandställning

Tandställningen kan korrigera många feljusteringar. Men också de har sina gränser. I de fall du förlorat en tand, kan inte tandställningen ge något botemedel. Här erbjuder tandvården andra alternativ för att stänga tandgluggen. Om du inte känner för att ha en tandskena eller fast tandställning och vill ha ett resultat inom några sessioner måste du gräva djupare i fickan.

Komposit: Särskilt skonsamt mot tänderna

När det gäller små gluggar eller estetiska brister är en kompositfyllning ett bra och billigt korrigeringsalternativ. Komposit är det mest moderna fyllnadsmaterialet. Det består av en plastmatris som blandas med keramiska fyllnadsmedel. Under en behandling appliceras kompositen direkt på tanden och kräver ett mycket vältränat estetiskt öga och hög fingerfärdighet. Det är viktigt att hitta rätt tandform och färg för att uppnå ett tillfredsställande resultat. Med denna procedur avlägsnas ingen tandsubstans, varför det är särskilt skonsamt mot tänderna.

Fasader: slitstarkt men dyrt

Fasader är platta, genomskinliga porslinsbrickor. De tillverkas individuellt och kan inte urskiljas från riktiga tänder med blotta ögat. Med de så kallade prep-fasaderna slipas ett tunt lager av din egen tandsubstans, varför de vanligtvis kan hålla mellan 15-20 år. Fasader är särskilt lämpliga när tandformen behöver anpassas utöver en tandglugg. Men på grund av den individuella anpassningen och materialet är kostnaderna för fasader väldigt höga. För många är en behandling ett alternativ om det inte finns något annat alternativ för deras feljusterade tänder eller om ett snabbt resultat utan långa väntetider önskas.

Implantat eller bro: vid tandförlust

Om en hel tand saknas, till exempel på grund av en olycka eller tandförfall, måste den ersättas med ett implantat eller en bro. Medan en bro fästs vid de angränsande tänderna är implantatet förankrat i benet och ger därmed optimalt stöd. Vilken tandprotes som i slutändan är den rätta för gluggen beror på många faktorer och bör diskuteras med tandläkaren.

Stäng tandgluggen själv

Att fylla ett tandglugg på egen hand är ingen bra idé och kan få farliga konsekvenser. DIY-tandställning av gummiband, där enskilda gummiband sträcker sig runt tänderna för att flytta dem i rätt läge, kan leda till skador i munnen och i värsta fall till förlust av tänderna. En provisorisk täckning av en tandglugg mellan framtänderna med billiga plasttänder eller tillfälliga tandreparationssatser är inte heller en elegant lösning och andra personer kommer märka det på en gång.

Om du vill korrigera dina tänder med bekvämligheten i ditt eget hem kan du göra det mycket enkelt med DR SMILE-tandskenor. Efter en konsultation där dina tänder mäts precist med en 3D-scanning får du skenorna levererade direkt hem till dig. Du kan börja omedelbart och de irriterande tandläkarbesöken var 8:e vecka upphör också.