IPR: utrymme för ditt självsäkra leende

IPR (även kallad approximal emaljreduktion), skapar utrymme för dina tänder att röra sig så att du kan le med självförtroende.

Boka tid för IPR
IPR
Was ist eine IPR?

Vad är IPR?

Ursprungligen refererades ordet IPR till en naturlig process, nämligen att tandemaljen slits ner genom tuggning. Eftersom vi numera huvudsakligen äter mjuka livsmedel sker knappast någon naturlig IPR. För att ge tänderna tillräckligt med utrymme för att röra sig naturligt utför tandläkare nu IPR manuellt och tar försiktigt bort överflödig emalj.Hur går en IPR-behandling till?

Ett IPR-besök tar högst 30 minuter och är vanligtvis helt smärtfritt.

1. Förberedelse

Om så önskas kommer en lokalbedövning att appliceras i början av behandlingen.

2. Polering

Ett instrument används för att minimalt (mellan 0,2 och 0,6 mm) reducera emaljen mellan tänderna, i det så kallade approximala utrymmet. Det utrymme som på så sätt skapas är tillräckligt för att till exempel korrigera en befintlig trängsel. Säkerheten i detta förfarande har bevisats i vetenskapliga studier.

3. Efterbehandling

Tänderna förseglas och remineraliseras med fluor.

4. Observera

Efter besöket bör patienterna undvika drycker i 30 minuter, mat i en timme och livsmedel som innehåller laktos i sex timmar. Detta gör att djupfluorideringen kan fungera optimalt.

När rekommenderas en IPR?

En IPR skapar utrymme för en visuellt vacker och medicinskt vettig placering av tänderna.

Som en del av en alignerbehandling utförs en IPR när tänderna inte har utrymme att flytta sig till önskad position. Vid trängda tänder kan en IPR oftast ge ett mycket bättre resultat. IPR utförs oberoende av en tandregleringsbehandling när tänderna är så trånga att de trycker ut varandra ur käken. IPR kan ha en positiv effekt på tändernas placering och behållande i käkbenet (i stället för att falla ut i extrema fall). Den bidrar också till parodontal profylax.

IPR bei DR SMILE

Fördelarna med IPR

Alla fördelarna med interproximal emaljreduktion i en överblick.

✓ Mer utrymme så att dina tänder kan röra sig optimalt

✓ Idealiska förhållanden för din tandhygien

✓ Estetisk placering av dina tänder, inga luckor, ingen trängsel

Boka ett IPR-möte med DR SMILE

Om och när en IPR måste utföras som en del av din tandreglering kan du läsa om i din behandlingsplan som vi har skickat till dig via e-post. Vi hjälper dig också gärna i chatten direkt i appen om din inkorg har svalt behandlingsplanen.

Boka en tid på en DR SMILE-partnerklinik tre till fyra veckor i förväg. Se till att du tar med dig det nuvarande paret aligners och det följande paret aligners till ditt IPR-besök.

IPR kan inte utföras utan dina aligners. Exempel: Om din IPR äger rum under veckan för steg 7, ta med dig alignerparet steg 7 och steg 8. Du hittar stegnumreringen på etiketten på aligner-påsarna.

Boka IPR-tid
DS FAQ Desktop Gradient Background

Vanliga frågor om IPR

Har du fortfarande frågor om IPR? Vi har svaren till dig.

 • Nej, det är inte alla tandkorrigeringar som kräver en minskning av emaljen i interdentalutrymmena. Vid trängsel, svarta trianglar och luckor av olika storlek i över- och underkäken kan tandläkaren dock först behöva skapa det nödvändiga utrymmet innan korrigeringen av de felställda tänderna kan påbörjas. Du kan ta reda på om och när en IPR-behandling är nödvändig som en del av din tandkorrigering med DR SMILE-tandskenor direkt i din behandlingsplan.

 • Nej, du kommer inte att känna någon smärta under IPR. IPR är ett minimalt ingrepp och därför smärtfritt. Förfarandet tar bara några minuter och är jämförbart med känslan av en professionell tandrengöring eller tandskalning.

 • De luckor som skapas genom IPR är endast tillfälliga och kommer att försvinna under behandlingen med aligners. Efter en lyckad tandreglering kommer dessa luckor inte längre att vara synliga.

 • Nej, IPR har inga negativa effekter på dina tänder. Studier har visat att risken för karies inte ökar på tänder där IPR har utförts. Tvärtom har tänder som är rakare och lättare att rengöra efter korrigering med en tandskena en lägre risk för karies än tidigare. Forskningen visar också att temperaturkänsligheten inte ökar eftersom så lite tandsubstans avlägsnas att emaljens naturliga skydd fortfarande är helt garanterat.

 • IPR ingår i priset för din DR SMILE tandreglering och utförs av våra erfarna tandläkare. Du behöver inte betala några extra kostnader för IPR.

 • Fler frågor?

  DR SMILE kontakt

  Foto av en DR SMILE kundtjänstmedarbetare

  Kundtjänst