DrSmile logo

Professionell tandblekning hemma

vita tänder

Trött på dina gula tänder? Lyckligtvis är vägen till perfekta vita tänder lättare än du tror. Det finns flera metoder för tandblekning, som vi kort presenterar för dig här:

Metoder för vita tänder

Den viktigaste frågan först: Hur får man vita tänder? Det finns flera alternativ för vitare tänder:

 • Professionell tandblekning hos tandläkaren: För det mesta betyder detta UV-blekning. Men tandläkare erbjuder också ofta en skena för hemma, där du fyller blekningsgel.

 • Professionell blekning av hemmet: Tandblekning med högeffektiva medicinska produkter är också möjligt i ditt eget hem. Med DrSmile Home Whitening har du betydligt vitare tänder efter bara en applikation.

 • Blekningsprodukter från apoteket och Internet: Dessa är mindre koncentrerade än medicinska produkter, men vanligtvis billigare. Eftersom dessa inte är testade medicintekniska produkter kan dina tänder exponeras.

 • Huskurer: Från bakpulver till aktivt kol finns det många tips för vita tänder på nätet. Men var försiktig: många huskurer angriper tandemaljen! Mer om detta senare.

Huskur eller blekning?

Tandblekning har aldrig varit enklare än idag. Förutom tandläkare erbjuder alla större apotekskedjor också blekningsprodukter för att bleka tänderna själv. Dessutom är nätet fullt av tricks för huskurer som påstås göra dina tänder vitare. Du bör dock vara särskilt försiktig här eftersom en hel del "insidertips" angriper tänderna och äventyrar tandhälsan på lång sikt. Det är därför säkrast att bleka tänderna i samråd med din tandläkare. Förutom UV-blekning finns även professionella hemblekningssatser. På detta sätt kan tänderna också kontrolleras och blekas försiktigt hemma.

Vita tänder från tandläkaren

Tandblekning är det mest effektiva och snabbaste sättet att uppnå ett lysande vitt leende. DrSmile erbjuder också vitblekning av hemmet som säljs till våra patienter under tandvård. Så kan du också få vita tänder med tandställning, eftersom blekningsgelen är kompatibel med tandskenorna och inte angriper materialet. För att bleka tänderna använder DrSmile endast medicinska produkter som försiktigt ger professionell vithet.

Kostnad för kosmetisk tandblekning

Professionell tandblekning hos tandläkaren kostar normalt mellan 3000 kr och 7000 EUR.

Huskurer för naturligt vita tänder

Otaliga huskurer för vita tänder cirkulerar i internetforum, men de bortser ofta från tandhälsan. Ett välkänt exempel är citronen, som inte bara vitnar tänderna på grund av dess fruktsyra utan också angriper tandemaljen. 

För daglig missfärgning – som kaffe, te och cigaretter – finns det speciella tandkrämer som polerar tandytan slät igen. Men på grund av den höga andelen rengöringsmaterial kan tandemaljen angripas. Använd därför endast sådana tandkrämer en gång – två gånger i veckan. Vita tänder kan uppnås utan blekning. Du bör dock veta att tandkräm för vita tänder bara är effektiv i viss utsträckning. 

Bakpulver: natron för ett ljust leende?

Bakpulver och kokosolja anses också vara beprövade huskurer för att göra tänderna vitare. Ansökan om vita tänder med bakpulver är utformad enligt följande: Späd natron eller bakpulver och citronsaft med vatten och applicera på tänderna. Ibland rekommenderas också användning av aluminiumfolie. Vi råder dig: håll händerna borta från något liknande! 

Bakpulverna maler ytan på tanden, som sliter bort tandstrukturen. Vid långvarig användning finns det även fina sprickor i tandemaljen, där nya färgpartiklar kan deponeras. Bakpulver är därför olämpligt för tänderna och kan till och med vara farligt!

Oljedragning för vita tänder

För att få naturligt vita tänder är oljedragning en populär huskur. För det mesta används solrosolja, olivolja eller kokosolja. Oljan dras upprepade gånger mellan tänderna och tuggas i några minuter. Oljan som huskur sägs ha en antibakteriell verkan, men en tandblekning har inte bevisats. Pasta gjord av kokosolja och bakpulver är inte tillrådlig av de skäl som nämns ovan. I annat fall kan oljedragning användas utan några biverkningar.

Tips för vita tänder

 • God munhygien är helt avgörande för din tandhälsa och för en naturlig vithet

 • Tandkräm för vita tänder kan hjälpa till mot daglig missfärgning – på grund av den höga andelen rengöringsmaterial, använd den dock bara en gång – två gånger i veckan

 • Professionell tandrengöring gör att tänderna lyser och blir vitare igen

 • För att bleka tänderna på ett hållbart och försiktigt sätt rekommenderar vi professionell blekning

 • Verkan av tandblekning genom oljedragning (till exempel med kokosolja) har inte bevisats, men skadar inte

Tandblekning i hemmet: Hur ofta?

Vad bör beaktas vid kosmetisk tandblekning? För att uppnå önskad tandfärg kan du upprepa blekningsprocessen flera gånger. Dina tänder kan dock bli känsligare under en kort tid. Förklara därför med din läkare exakt hur ofta du kan använda blekningsgelén.

Hur länge håller blekning?

Först och främst beror det på metoden. Har en professionell tandblekning utförts eller använde du en produkt från apoteket? Stripes blekar vanligtvis bara tänderna ytligt och de mörknar därför åter snabbare. Med en professionell sken med medicinsk blekningsgel eller UV-blekning kan du räkna med vackra tänder i upp till fyra år. 

För att hålla dina tänder vita ska du minska din konsumtion av kaffe, te, rött vin och cigaretter.

Hur skadligt är tandblekning?

Tandblekning är vanligtvis inte ett problem för friska tänder. Lägg dig dock i professionella händer för att säkerställa tandhälsan. Tandblekning kan vara skadligt för fel produkter eller om de används felaktigt! Högkoncentrerade tandblekningssatser som inte deklareras som medicintekniska produkter kan ha bestående negativ verkan. 

För tandblekning använder DrSmile endast väl beprövade, kontrollerade och godkända medicinska produkter. Deras speciella formel förhindrar tandskador och verkar till och med härda tandämnet.

Var kan du köpa professionell tandblekning?

Du kan köpa professionell tandblekning hemma antingen från tandläkare i deras praktik.

Här finns vi

Få rådgivning på en klinik nära dig

Experter inom tandvård, tandteknik och tandreglering följer din behandling. Med deras medicinska kunskap är du alltid i goda händer.

 • DrSmile® Göteborg Berzeliigatan
 • DrSmile® Malmö Centralstation
 • DrSmile® Stockholm Skarpnäck
 • DrSmile® Stockholm Södermalm
Ekomi gold
Återkoppling från våra kunder
review-stars
4.7 / 5
Se återkoppling
small-inverse-colorful-e7rghx
Våra tandskenorarrow
Företagarrow
 • Frågor och svar
 • FAQ
 • +46105515885
 • customer@drsmile.se
FÖLJ OSS
 • social icon
 • social icon

©2021 DrSmile