Mundusch: Användning, typer, för- och nackdelar

Munduschar är en bra och metod för munhygien. Vattenstråleapparaten används för att befria svåråtkomliga ställen från tandbeläggning och matrester. På så sätt uppnås en optimerad rengöring av tänder och tandmellanrum. Vilka fördelar innebär egentligen munduschen och vad mer bör du veta om denna mirakelapparat? Det får du reda på här.

Är munduschar relevanta eller inte?

Om munduschen är relevant för din mun eller inte beror på hur dina tänder mår. Munduschen är framför allt ett bra komplement till den vardagliga munhygienen för personer som har tandställning, tandbryggor eller implantat. Ibland kan också munduschen vara nyttig för andra, för en extra nogrann rengöring på sidan av den vardagliga munhygienen med tandborste och tandtråd. Vattenstrålarna når nämligen svåråtkomliga ställen i tandmellanrummen.

För- och nackdelar med munduschar

Fördelar med munduschar:

  • Främjar tandhälsan tack vare att de effektivt avlägsnar tandbeläggningar som  plack 

  • Förebygger och minimerar risken för  karies  och andra infektionssjukdomar.

  • Mundusch mot mandelstenar - skonsam borttagning av små klumpar

  • Enkel användning

  • Minimering/borttagning av  dålig andedräkt 

Nackdelar med mundusch:

  • Munduschar ersätter inte den dagliga tandrengöringen

  • En effektiv rengöring är i hög grad beroende av vilken apparat som används. Det är en allt för svag vattenstråle i munduschar i lågprissegmentet

  • Risk för skada vid för hög tryckinställning

  • Personer med tandköttsinflammationer som parodontit och andra tandsjukdomar skall inte använda mundusch

Mundusch jämfört med tandtråd - vad är bättre?

" Glöm inte att ancända tandtråd!".  Detta har väl de flesta av oss hört tandläkaren säga. Kan man använda en mundusch i stället för tandtråd för rengöring av tandmellanrummen?

Precis som med tandtråd är även munduschen ett bra verktyg för den dagliga munhygienen. Den inställbara vattenstrålen i munduschen underlättar ett grundligt avlägsnande av matrester och tandbeläggningar. Och även vad gäller komfort och tidsåtgång är munduschen helt klart överlägsen tandtråden. Ändå avråder experter från att använda mundusch i stället för tandtråd vid munhygienen. Den är bara en mycket bra komplettering av den dagliga munhygienen. Envisa partiklar som tandsten och plack kan emellertid endast avlägsnas genom den mekaniska friktionen med tandtråd.

ANVÄND TANDTRÅD PÅ RÄTT SÄTT

Munduschar - rätt användning

Munduschar bör användas dagligen efter  tandborstningen . Vi rekommenderar framför allt munduschar på kvällen, eftersom mest plack har hunnit ansamlas då, och det är som mest effektivt att avlägsna dagens matrester genom en korrekt användning av munduschen.

För korrekt användning av munduschen är det viktigt att rikta vattenstrålen mot tandmellanrummen och att hålla den längs med  tandköttskanten. För nybörjare rekommenderar vi att börja med en apparat som har flera steg. Du kan också vänja tänderna och tandköttet vid trycket. Det finns ingen risk för skador.

Att rengöra munduschen

Munduschar rengörs bäst med speciellt avsedda rengöringsmedel. Men det är vanligt att använda citronsyra eller ättika för att avkalka duschen. För att skydda apparaten från mögel ska vattentanken, munstycket och slangen regelbundet rengöras och torkas efter varje användning.

I princip ska man vid varje rengöring av munduschen se till att inte använda några giftiga eller frätande ämnen.

Mundusch och tandställning? 

Användningen av en mundusch är speciellt lämplig för dem som har tandställning och är ett lämpligt alternativ till tandtråd respektive interdentalborstar. De är lämpliga eftersom strålen når tandmellanrummen. Dessa områden är svåra att komma år med bara tandborste och tråd, om man har tandställning.

TYPER AV TANDSTÄLLNINGAR

Munduschar i jämförelse

Det finns olika typer av munduschar. Modellerna sträcker sig från elektroniska till mekaniska och kan i princip delas in i två kategorier: stationära och mobila.

Stationära munduschar

Stationära munduschar, även kallade dentalcentra, är kopplade via en slang till en fast pumpstation.  Modellerna består i regel av en stor vattentank och har en mycket hög rengöringseffekt tack vare den starka vattenstrålen. De stationära munduschmodellerna är dessutom mycket bekväma, eftersom de är ungefär så stora som en vanlig elektrisk tandborste, vilket gör dem mycket lätta att hantera. Batteriernas livslängd ger också de stationära modellerna en fördel, eftersom de kan användas när som helst. Vad beträffar de stationära munduscharna är det framför allt tillverkarna Braun (Oral-B) och Waterpik som är ledande.

Bärbara munduschar

Mobila munduschar har den fördelen att de inte nödvändigtvis är bundna till pumpstationen medan de används. Därmed är mobila munduschar perfekta följeslagare på resan, eftersom de går att placera var som helst. Men då de inte är kopplade till en tank behöver de fyllas på ofta. Precis som vattenbehållaren är batteriernas livslängd begränsad.

Vilken är den bästa munduschen?

Waterpik WP-660 ultra professional har enligt stiftelsen Warentest den bästa munduschen. Den stationära apparaten visar sig som klar testsegrare bland munduschar tack vare den stora vattentanken, det avancerade tryckregleringssystemet och ett brett urval av påsatser.

Vilka munstycken rekommenderar tandläkare?

Din tandläkare bör alltid ge en klar rekommendation avseende den rätta munduschen.