DrSmile logo

Mundusch: Användning, typer, för- och nackdelar

Munduschar är det bästa när det gäller tandhygien. Vattenstråleapparaten används för att befria svåråtkomliga ställen från tandbeläggning och matrester. På så sätt uppnås en optimerad rengöring av tänder och tandmellanrum. Vilka fördelar innebär egentligen munduschen och vad mer bör du veta om denna mirakelapparat? Det får du reda på här.

Är munduschar vettiga eller inte?

Om munduschar är vettiga eller inte beror på hur dina tänder mår. Munduschen är framför allt ett bra komplement till optimeringen av munhygienen för personer med tandställningar, tandbryggor eller implantat.  Emellertid är munduschen vettig som ett ytterligare alternativ till den vanliga rengöringen med  tandborste  och tandtråd. På så sätt når nämligen apparaterna med sin vattenstråle även svåråtkomliga ställen i tandmellanrummen.

För- och nackdelar med munduschar

Fördelar med munduschar:

 • Främjar tandhälsan tack vare att de effektivt avlägsnar tandbeläggningar som  plack 

 • Förebygger och minimerar risken för  karies  och andra infektionssjukdomar.

 • Mundusch mot mandelstenar - skonsam borttagning av små klumpar

 • Enkel användning

 • Minimering/borttagning av  dålig andedräkt 

Nackdelar med mundusch:

 • Munduschar ersätter inte den dagliga tandrengöringen

 • En effektiv rengöring är i hög grad beroende av respektive apparat - alltför svag vattenstråle vid munduschar i lågprissegmentet

 • Risk för skada vid för hög tryckinställning

 • Personer med tandköttsinflammationer som parodontit och andra tandsjukdomar skall inte använda mundusch

Mundusch jämfört med tandtråd - vad är bättre?

" Glöm inte: Var flitig med tandtråden!".  Detta har väl de flesta av oss hört tandläkaren säga vid den regelbundna kontrollen. Kan man använda en mundusch i stället för tandtråd för rengöring av tandmellanrummen?

Precis som med tandtråd är även munduschen ett vettigt tips för den dagliga munhygienen. Den inställbara vattenstrålen i munduschen underlättar ett grundligt avlägsnande av matrester och tandbeläggningar. Och även vad gäller komfort och tidsåtgång är munduschen helt klart överlägsen tandtråden. Ändå avråder experter från att använda mundusch i stället för tandtråd vid munhygienen. Den är bara en mycket bra komplettering av den dagliga munhygienen. Envisa partiklar som tandsten och plack kan emellertid endast avlägsnas genom den mekaniska friktionen med tandtråd.

Munduschar - rätt användning

Munduschar bör användas dagligen efter  tandborstningen . Vi rekommenderar framför allt munduschar på kvällen, eftersom mest plack ansamlas då, och det är som mest effektivt att avlägsna dagens matrester genom en korrekt användning av munduschen.

För korrekt användning av munduschen är det viktigt att rikta vattenstrålen mot tandmellanrummen och att hålla den längs med  tandköttskanten. För nybörjare rekommenderar vi att börja med en apparat som har flera steg. Du kan också vänja tänderna och tandköttet vid trycket. Det finns ingen risk för skador.

Att rengöra munduschen

Munduschar rengörs bäst med speciellt avsedda rengöringsmedel. Emellertid är även livsmedel som citronsyra eller ättika vanliga varianter för att avkalka munduschen och avlägsna smuts.  För att skydda apparaten från mögel ska vattentanken, munstycket och slangen regelbundet rengöras och torkas efter varje användning.

I princip ska man vid varje rengöring av munduschen ge akt på att inga rengöringsmedel med giftiga eller frätande ämnen används.

Mundusch och tandställning? 

Användningen av en mundusch är speciellt lämplig för dem som har tandställning och är ett lämpligt alternativ till tandtråd respektive interdentalborstar. Framför allt är munduschar till hjälp för dem med tandställningar, eftersom de även når tandmellanrummen, vilka inte rengörs optimalt med vanliga instrument.

Munduschar i jämförelse

Det finns olika typer av munduschar. Modellerna sträcker sig från elektroniska till mekaniska och kan i princip delas in i två kategorier: stationära och mobila.

Stationära munduschar

Stationära munduschar, även kallade dentalcentra, är kopplade via en slang till en fast pumpstation.  Modellerna består i regel av en stor vattentank och har över en mycket hög rengöringseffekt tack vare den starka vattenstrålen. De stationära munduschmodellerna är dessutom mycket bekväma, eftersom de är ungefär så stora som en vanlig elektrisk tandborste, vilket gör dem mycket lätta att hantera. Batteriernas livslängd ger också de stationära modellerna en fördel, eftersom de kan användas när som helst när de är anslutna till nätet. Vad beträffar de stationära munduscharna är det framför allt tillverkarna Braun (Oral-B) och Waterpik som är ledande.

Bärbara kontra mobila munduschar

Mobila munduschar har den fördelen att de inte nödvändigtvis är bundna till pumpstationen medan de används. Därmed är mobila munduschar perfekta följeslagare på resan, eftersom de går att placera var som helst. Vad gäller komfort ligger dock de bärbara apparaterna i lä jämfört med de stationära munduscharna på grund av deras tyngd vid full vattentank. Även kapaciteten hos den vattentank som ska fyllas räcker enbart för en rengöringsomgång, vilket gör en ständig påfyllning nödvändig. Precis som vattenbehållaren är batteriernas livslängd begränsad.

Vilken är den bästa munduschen?

Waterpik WP-660 ultra professional har enligt stiftelsen Warentest den bästa munduschen. Den stationära apparaten visar sig som klar testsegrare bland munduschar tack vare den stora vattentanken, det avancerade tryckregleringssystemet och ett brett urval av påsatser.

Vilka munstycken rekommenderar tandläkare?

Din tandläkare bör alltid ge en klar rekommendation avseende den rätta munduschen.

Här finns vi

Få rådgivning på en klinik nära dig

Experter inom tandvård, tandteknik och tandreglering följer din behandling. Med deras medicinska kunskap är du alltid i goda händer.

Ekomi gold
Återkoppling från våra kunder
review-stars
4.7 / 5
Se återkoppling
No Logo
small-inverse-colorful-e7rghx
Våra tandskenorarrow
Företagarrow
 • Frågor och svar
 • FAQ
 • +46105515885
 • For Dentists and Orthodontists
 • [email protected]
 • Careers
 • Studentrabatt
FÖLJ OSS
 • social icon
 • social icon

©2022 DR SMILE