Här är enkla instruktioner för hur du borstar tänderna ordentligt

DrSmile har sammanställt en enkel guide som förklarar exakt i vilken ordning du kan borsta tänderna ordentligt.

Benny-Testimonial-smile-LP

Så borstar du tänderna ordentligt

  • Placera tandborsten på dina bakre tänder i överkäken vid tandköttet och börja applicera försiktigt genom att vrida på borsthuvudet. Borsten får bara böjas något. Genom att cirkla runt borsthuvudet lossas plack från tänderna. Dessutom tränger borstarna in i mellanrummen mellan tänderna. 

  • Flytta sedan din tandborste mot tuggytan med en svepande rörelse.

Denna procedur måste upprepas minst tio gånger på samma plats.

  • Sedan placerar du din tandborste på ytterytorna på dina bakre tänder i överkäken. Du stänger munnen något och utför försiktigt cirkulära skakrörelser igen.

Du upprepar denna process från dina övre käkänder till dina kindtänder.

  • Därefter borstar du de yttre ytorna på dina underkäkänder enligt samma schema.

  • Håll nu borsthuvudet parallellt med de inre ytorna på de övre tänderna och börja borsta dem.

  • Slutligen borsta tuggytorna horisontellt.

Och sist men inte minst, frågan: Hur länge och ofta ska du borsta tänderna? Helst bör du borsta tänderna två gånger om dagen, på morgonen och på kvällen, i cirka två till tre minuter.

Zahnschiene reinigen

Ett stort urval av tandborstar: manuell tandborste, elektrisk tandborste eller sonisk tandborste

Om du vill borsta tänderna med en manuell tandborste, bör borsten vara rundade och inte av naturligt hår.

Tandborstar med en mjuk eller medelhård hårdhet och ett kort borsthuvud rekommenderas. Med den manuella tandborsten kan du applicera individuellt tryck på tandköttet och tänderna, varigenom du måste se till att du inte borstar med för mycket tryck. Du måste också se till att du alltid rengör hela tandytan.

Elektrisk tandborste

Att borsta med en elektrisk tandborste är särskilt skonsam mot tandemaljen och tandköttet – detta är en fördel, särskilt vid känsliga tänder. Den automatiskt roterande rörelsen är en mycket bekväm rengöringsmetod som också rengör munhålan noggrant.

En elektrisk tandborste består av följande huvudkomponenter: ett handstycke, på vilket borsthuvudet är fäst, och en laddningsenhet. Batteriet integrerat i handstycket driver en elmotor som genererar borstens rörelser.

Den soniska tandborsten

Borsthuvudet på en sonisk tandborste glider bekvämare över dina tänder eftersom frekvensen hos den soniska tandborsten är mycket hög.

Den har olika rengöringslägen och intensitetsnivåer, så personer med känsligt tandkött gillar att använda en sonisk tandborste.

En sonisk tandborste har ett inbyggt uppladdningsbart batteri som, beroende på modell, utför upp till 62 000 vibrationer per minut. Tandborsten uppnår denna extremt höga frekvens genom att arbeta med en ljudgivare istället för en elmotor. De genererade vibrationerna överförs till borsthuvudet. Vissa soniska tandborstar har en djuprengöringsfunktion och en poleringsfunktion som kan ta bort fläckar från tänderna.

Du bör byta tandborste eller borsthuvud med jämna mellanrum på 2 till 3 månader.

henrik-lagercrantz-CsPCTYYxalw-unsplash

Med denna tandkräm skyddar du dina tänder mot karies

Med en fluorinnehållande tandkräm kan du ta hand om dina tänder optimalt och samtidigt förhindra karies. 

Fluoriden som kommer på dina tänder genom tandkrämen bildar ett skyddande lager av kalciumfluorid runt dem. Som ett resultat neutraliseras mikroorganismer eller syror som kommer till tänderna genom matintag och mineralerna i tandemaljen, liksom själva tandemaljen, kvarstår.

Fluorfri tandkräm rengör tänderna djupt och samtidigt hårdnar tandemaljen. Med fluorfria produkter kan man minska (liten) risken för en överdos av fluor.

Varför du bör vårda utrymmena mellan dina tänder lika noga som dina tänder

Det är mycket viktigt att rengöra utrymmena mellan dina tänder minst en gång om dagen. Ofta finns det envis plack som du inte når med din tandborste i mellanrummen mellan dina tänder.

Om dessa inte rengörs kan matpartiklar fastna i dem och bakterier kan föröka sig snabbt. Detta kan leda till blödande tandkött, dålig andedräkt och karies. 

Den enda möjligheten att rengöra mellanrummen mellan tänderna är att använda tandtråd eller en interdental borste. Med detta kan du nå alla dolda hörn och befria tänderna från tandplack och matrester.

För att inte skada tandköttet bör du använda verktygen försiktigt.

Dessutom kan du på kvällen använda munvatten som dödar bakterier i munnen och i utrymmen mellan tänderna.

Hur man sköter om känsligt tandkött rätt

Om du har känsligt tandkött som tenderar att blöda eller svälla snabbt, överväg att använda en sonisk tandborste med mjuka borst. Rätt tryck appliceras på tandköttet så att du kan ta hand om dem försiktigt men exakt.

Dessutom bör du varje dag använda interdentala borstar eller tandtråd för att rengöra mellanrummen mellan tänderna.

Om du har inflammation i tandköttet kan du använda ett munvatten som påskyndar vävnadsförnyelse och regenerering.

Minska missfärgning med naturliga huskurer

Missfärgade tänder verkar snabbt försummade. Men du behöver inte nödvändigtvis överväga professionell tandblekning i en tandvårdspraxis om du har lätt missfärgning.

Huskurer som bakpulver, natron eller gurkmeja kan hjälpa dig att få dina tänder att lysa igen!

Vad du bör vara uppmärksam på när du borstar tänderna med en tandställning

Den som har en tandställning bör ta hänsyn till några egenheter vid tandborstningen. Tandborsten är särskilt viktig. Du bör borsta tänderna med en mjuk till medelhård tandborste av nylonborste och sedan byta dem varannan månad. 

Din manuella tandborste bör ha speciella orto-borstar eller korthåriga tandborstar, eftersom de gör att du kan borsta svåråtkomliga områden bättre.

Om du föredrar att borsta tänderna med en elektrisk tandborste, bör du använda speciella borstfästen för tandreglering. Det mindre borsthuvudet har kortare, hårdare borst i mitten och längre, mjukare borst på kanten. Dessutom bör du se till att din elektriska tandborste inte bara vibrerar utan roterar. Tandkrämen du använder bör innehålla cirka 1500 ppm fluor för att härda tandemaljen. Du bör också använda fluorgel en eller två gånger i veckan.

Borsta tänderna ordentligt som rökare

Som rökare bör du definitivt använda en mjuk tandborste för att skydda tandköttet som har irriterats av tobak.

Du bör också använda en tandkräm som innehåller fluor. Ett fluorinnehåll på 1000 till 1500 ppm är perfekt.

Fluor stärker tandemaljen och gör tänderna mer resistenta mot bakterieangrepp och syror.

Även här är det särskilt viktigt att rengöra mellanrummen mellan tänderna med tandtråd eller en interdental borste.

Du kan också använda munvatten med antibakteriella ingredienser som klorhexidin. Det förhindrar inflammation och neutraliserar dålig andedräkt. Klorhexidin kan dock främja missfärgning av tänderna.