Vilken tandkräm är rätt?
Det är ingen lätt uppgift att hitta rätt tandkräm –det finns massor med tandkrämer för olika behov. Dessutom har du förmodligen inte tänkt på vad de olika innehållsämnena på baksidan av tandkrämstuben betyder och om de är bra för dina egna tänder. Men du måste ändå ha lite koll när du ska välja tandkräm
Här kan du läsa om vad du behöver tänka på när du köper tandkräm och vilka tandkrämer som hjälper mot karies, dålig andedräkt eller känsliga tänder.
Vad är bäst – tandkräm med eller utan fluor?
Tandkrämen är basen i din dagliga munhygien och ska därför inte bara förebygga karies utan även ta bort missfärgningar och stärka tänderna och tandköttet. När det gäller tandkräm brukar man prata om tandkräm med och utan fluor. Ofta vet man kanske inte ens varför fluor används och när man ska köpa tandkräm funderar man kanske inte över om det är bäst med eller utan fluor.
Tandkräm utan fluor
Ett kriterium för att välja tandkräm är den så kallade slipeffekten. Tensider och putsmedel i tandkrämen gör att missfärgningar av kaffe, te eller cigaretter tas bort grundligt.
Om du har känsliga tänder och blottade tandhalsar ska du se till att köpa en tandkräm för känsliga tänder med låg slipeffekt. Om du inte har känsligt tandkött kan du använda en tandkräm med hög slipeffekt.
Tandkräm utan fluor innehåller mineraliska slipmedel som försiktigt tar bort beläggningar utan att angripa emaljen. Vid regelbunden användning av tandkräm förebygger man karies, tandsten och plack.
Naturkosmetikmärken, som Weleda, Lavera och Urtekram, har ett stort urval av tandkrämer utan fluor.
Varför ska barn ha tandkräm utan fluor?
Det är särskilt viktigt att borsta mjölktänderna eftersom karies kan spridas till de permanenta tänderna. För att förebygga problem ska barn borsta tänderna två gånger dagligen med en ärtstor mängd fluorfri tandkräm.
Tandkräm för bebisar och småbarn ska ha en fluorhalt på 500–1 000 ppm, medan barn över sex år kan använda en tandkräm med 1 000–1 500 ppm fluor. Barntandkräm får innehålla upp till 0,05 % fluor.
Det beror på att mjölktänder är särskilt känsliga för fluor. Om fluorhalten är för hög kan det leda till fluoros, då vita fläckar kan uppstå på de permanenta tänderna.
Eftersom barn behöver små mängder fluor från och med sjätte levnadsåret, rekommenderar tandläkare att kombinera fluorfri tandkräm med fluortabletter. Därigenom undviker man risken att barn får i sig en överdos av fluor genom att svälja tandkräm, samtidigt som de får den fluormängd de behöver genom tabletterna.
Fluortandkräm
Tandkräm med fluor, till exempel Elmex Kariesschutz eller Oral-B Zahnschmelzschutz, förebygger karies genom att tillsätta mineraler till tandytan.
Dessa mineraler gör att tandemaljen härdas och blir mer motståndskraftig mot bakterier och syror. Därigenom förebyggs uppkomst av karies och inflammation.
I regel ligger fluorhalten i dessa tandkrämer på 0,15 %.
Är fluoret i tandkräm skadligt?
Om fluortandkräm används på rätt sätt behöver du inte vara rädd för att få i dig för mycket fluor. Barntandkräm innehåller maximalt 0,05 % fluor och tandkräm för vuxna maximalt 0,15 %. Det är inte farligt eller giftigt för kroppen med så lite fluor, men det är ändå viktigt att bara använda en ärtstor mängd tandkräm och inte svälja den.
Vilken fluortandkräm ska jag välja?
Fluortandkräm med natriumkarbonat tar bort ansamlingar av plack på tandytan och i tandköttskanten. Dessutom hämmar tandkrämen tandköttsinflammation och neutraliserar skadliga syror som du kan få i dig genom mat och dryck.
Fluortandkräm med zink tar bort plack och tandsten från tandytan. Den skyddar tandköttet och förebygger därigenom tandköttsinflammation. Zink skyddar dessutom mot utveckling av dålig andedräkt. Eftersom barn och ungdomar får sitt behov av zink tillgodosett genom kosten, ska de inte använda tandkräm som innehåller zink.
Vad ska tandkräm inte innehålla?
När du borstar tänderna tänker du säkert inte på vilka ingredienser som gömmer sig bakom de märkliga fackbegreppen på baksidan av tandkrämstuben. Oftast finns det ingen anledning att oroa sig.
Det är mycket viktigt att kontrollera att din tandkräm inte innehåller natriumbikarbonat. Detta ämne är mycket skadligt för tänderna eftersom det slipar på tandemaljen, som skyddar tänderna mot yttre påverkan.
De flesta tandkrämer innehåller titandioxid. Forskare anser att titandioxid bara är giftigt och cancerframkallande i stora mängder,
men om du vill vara på den säkra sidan ska du välja naturkosmetikmärken som Weleda eller Lavera.
Triklosan i stora mängder är allergiframkallande och hormonstörande. I låg koncentration, som i tandkräm, minskar triklosan uppkomst och utveckling av bakterier. Naturkosmetikmärken som Weleda, Lavera och SANTE tillverkar tandkräm utan triklosan.
Natriumsulfat gör att tandkrämen skummar. Om du har skador eller inflammation i munnen ska du helst använda en tandkräm utan natriumsulfat, eftersom detta ämne kan bidra till utveckling av magsår.
Tandkräm för gravida
Det är extra viktigt med tandvård under graviditet, eftersom tandköttet blir känsligare av graviditetshormonerna och därigenom mer mottagligt för inflammation.
Gravida kvinnor rekommenderas borsta tänderna med fluortandkräm och därutöver använda fluorgel en gång i veckan. Innehållet av fluor stärker tandemaljen, som angrips av magsyra under graviditeten.
Dessutom ska gravida tänka på att använda tandkräm utan etanol.
Tandkräm mot dålig andedräkt
Dålig andedräkt kan ha flera orsaker. Ofta är karies eller tandköttsinflammation den utlösande faktorn. Du kan få bukt med problemet genom att uppsöka tandläkare eller rengöra tänderna hos en tandhygienist.
Ofta ger bakterier i munhålan dålig andedräkt. För att motverka det ska du rengöra tandytorna, mellanrummet mellan tänderna och tungan.
Eftersom många bakterier sätter sig på tungan rekommenderas du använda en tungskrapa varje dag.
Det är också viktigt att ha rätt tandkräm. Mest effektivt är att använda en starkt antibakteriell tandkräm. Tandkräm med smakbaserade ingredienser som mint ger också fräschare andedräkt.
Tandkräm för vita tänder
Whitening-tandkrämer bidrar till att ta bort missfärgningar på tänderna. Innehållsämnena i tandkrämen hjälper till och med mot kaffefläckar.
Tandkrämen innehåller putspartiklar som är särskilt effektiva för att ta bort beläggningar på tänderna och därmed ger vitare tänder.
Slipeffekten för en sådan uppljusande tandkräm anges genom ett så kallat RDA-värde (Relative Dentin Abrasion). Whitening-tandkrämer med högt RDA-värde ska inte användas på lång sikt eftersom de angriper tandemaljen. Det gör att beläggningar fäster starkare på tandytorna och att tänderna blir missfärgade.
Särskilt omtyckta är svarta tandkrämer med aktivt kol. De tar aktivt bort beläggningarna på tandytorna och vid regelbunden användning gör de att tänderna ser vitare ut. Men även här ska man vara försiktig: Om sådana tandkrämer används för ofta slipar de ned den skyddande ytan på tänderna och gör den känsligare. Tänderna blir då mer mottagliga för syra, bakterier och missfärgningar.
Tandkräm efter blekning
Eftersom tänderna ofta är väldigt känsliga efter blekning ska du till en början använda tandkräm för känsliga tänder. Denna ska innehålla fluor, som stärker tandemaljen. Utöver det kan du borsta tänderna med en stärkande fluorgel.
Vilken tandkräm rekommenderar tandläkare?
Tandläkare rekommenderar fluortandkrämer eftersom de är mest effektiva för att förebygga karies och tandsten. Beläggningar tas bort på ett skonsamt sätt, utan att emaljen angrips. Tändernas skyddande lager stärks, så att bakterier och syror bekämpas. Det är viktigt att kontrollera att RDA-värdet ligger mellan 40 och 60.
För människor med känsliga tänder och känsligt tandkött rekommenderas sensitive-tandkrämer. De rengör tandytorna och tandköttet särskilt skonsamt och har en mycket låg slipeffekt på tänderna. Sensitive-tandkrämer har ett RDA-värde på 0–40.
Experterna avråder från så kallade whitening-tandkrämer. Samtidigt som beläggningar och plack tas bort från tandytorna, angriper de tandemaljen och gör tandhalsarna känsligare. Även om tänderna ljusas upp i början, har sådan tandkräm en mycket skadlig effekt på lång sikt. Tänderna blir mer mottagliga för karies och tandsten och med tiden också allt mer missfärgade, eftersom det skyddande lagret har brutits ned. För att undvika slipeffekten på tänderna ska du inte använda whitening-tandkräm någon längre tid.