Tandvård: vad du bör och inte bör göra DrSmile

Frau beim Zahnarzt Zahngesundheit

Visste du att två tredjedelar av tyskarna borstar tänderna två gånger om dagen, men karies och tandköttsinflammation är fortfarande vanligt? Korrekt och framför allt samvetsgrann tandvård är nödvändig för att förklara krig mot karies och framför allt för att förhindra det. Tandvård är en del av den dagliga rutinen för de flesta tyskar, men karies och parodontit är fortfarande utbredda i detta land. Vad beror det på? Anledningarna till detta är tydligen kvaliteten på tandborstningen – du borstar regelbundet men felaktigt.

Att borsta tänderna ordentligt är så enkelt när du vet vad som är viktigt. I den här artikeln kommer du att ta reda på vad du bör vara uppmärksam på i din dagliga tandvård, vem som bör fästa särskild vikt vid den dagliga vården av sina tänder och vilka redskap du absolut borde ha hemma.

Varför är tandvård viktigt?

Håll dig till tungan och tänderna bakterie. Om du inte rengör dem regelbundet kan de multipliceras obehindrat. Detta skapar plack först och sedan tandsten. Detta ser inte bara ful ut, det främjar också utvecklingen av karies och parodontit.

Cirka en miljard bakterier finns i ett gram tandbeläggning och upp till en miljard rör sig i en ml saliv. Oavsett hur renlig din munhygien är – bakterierna i munnen kommer att föröka sig. Detta är inte nödvändigtvis en dålig sak, eftersom de uppfyller viktiga uppgifter: De stärker immunförsvaret och skyddar slemhinnorna. Men om dessa bakterier går ur hand kan detta få allvarliga konsekvenser.

Om du inte bryr dig om dina tänder regelbundet fastnar matpartiklar mellan dina tänder. Dessa utgör en utmärkt näringsbas för bakterier. Resultatet:

Plack. Detta sker främst på tandköttslinjen, i utrymmen, spår och i tandköttsfickorna. Om placket håller fast vid tanden under lång tid kommer tandsten så småningom att bildas från den.

Bara några dagar med oborstade tänder räcker för att placket ska härda. Den bakteriella mattan på tandemaljen blandas med matrester och mineraler i saliven, kondenseras till en hård massa och förkalkas. Tandsten bildas särskilt där mycket saliv kommer till:

 • på utsidan av de övre oxeltänderna

 • inuti på underkäkens snitt

Tandborsten kan inte längre motverka denna envisa plack. De kan endast tas bort av tandläkaren genom professionell tandrengöring.

Som du ser förhindrar noggrann och tillräcklig munhygien tandsjukdomar och andra sjukdomar i munhålan. Den viktigaste delen av den dagliga tandvården är manuell rengöring, dvs. borsta tänderna, vilket alltid är oumbärligt.

Den optimala munhygienen – så här tar du hand om dina tänder rätt

Regelbunden, grundlig och effektiv tandvård och munvård tar bort plack, bakterier och matrester från tänder och tandkött. Det används för att förhindra karies och parodontit. Optimal vård med hjälp av individuellt lämpliga hjälpmedel säkerställer att dina tänder, tandkött och munhålan hålls friska under en livstid.

Hur ofta ska du borsta tänderna?

Tandvård bör ske två gånger om dagen, efter frukost och på kvällen före sänggåendet, i två till tre minuter. Förutom att rengöra tänderna, inkluderar daglig tandvård även rengöring av tungan.

Rätt tid är inte, som ofta antas, direkt efter måltiden. Syrahaltiga livsmedel och drycker, såsom kaffe, mejeriprodukter, sötsaker och frukt angriper tandemaljen. Om du borstar tänderna direkt efter att du har konsumerat sådana livsmedel skurar du mineraler ur emaljen med borsten, vilket gör dina tänder mer benägna att missfärgas. Därför bör du vänta ungefär en halvtimme för att ta hand om dina tänder efter att ha ätit. Under tiden är det bäst att tugga ett sockerfritt tuggummi. Detta stimulerar salivflödet och tar också bort större matpartiklar mellan tänderna.

Vilken tandborste rekommenderas för daglig tandvård?

Bra tandvård börjar med god tandvård tandborste. I vilket fall som helst måste den inriktas på användarens behov.

Det finns ett stort urval av tandborstar. Vare sig det är i apotek, apotek, i snabbköpet eller på Internet. Vi har sammanställt kort och skarpt för dig vilka egenskaper en bra tandborste ska ha.

En bra tandborste bör:

 • består av avrundade borst av plast, eftersom de har en lägre risk för bakterier inbäddade.

 • ha ett litet borsthuvud, eftersom dessa inte stör munnen, så att du kan komma in i de längsta hörnen och därmed blir tandvården mer grundlig.

 • består av många tuftade borst, eftersom detta arrangemang av borsten har visat sig vara särskilt effektivt vid daglig tandvård.

Elektriska tandborstar spelar dock också en allt viktigare roll i människors liv. Elektriska tandborstar, som är ordnade i en ringform med roterande borstar, utför cirkulära rörelser så att plack kastas. En annan variant är ultraljudstandborsten, som lossar placket med hjälp av ultraljud så att det lättare kan gripas och tas bort av borsten.

I många fall rekommenderas elektriska tandborstar av tandläkare. Även om de är relativt dyra att köpa och också medför högre merkostnader vid köp av borsthuvuden, kommer det på lång sikt att vara värdefullt och ha en positiv effekt på din tandhälsa och förenkla din dagliga tandvård.

Tandkräm som innehåller fluor

Din tandkräm bör innehålla fluor efter ålder. Fluorföreningarna skyddar mot karies och gör tänderna mindre känsliga för syror. De stöder remineraliseringen av tandemaljen och lagras i den själva. De bildar också en slags skyddande film runt tänderna och stör metabolismen hos kariesbakterierna.

Hur tar du hand om dina tänder ordentligt?

För att säkerställa att alla tänder rengörs optimalt, bör tandvård alltid utföras i samma ordning och enligt samma system. Din dagliga tandvård bör vara som följer:

 1. Börja och avsluta alltid tandrengöringen på samma plats

 2. Rengör först utsidan och sedan insidan

 3. Rengör käksektion efter käksektion, alltid två till tre tänder tillsammans

 4. Slutligen rengör tuggytorna med lodrätt borst

Vi rekommenderar: Bastekniken

Denna teknik är baserad på små, skakande rörelser nästan på plats och är en av de vanligaste tandrengöringsmetoderna. Tandläkare rekommenderar bastekniken, uppkallad efter uppfinnaren, den amerikanska läkaren Charles Bass, för ungdomar och vuxna. Det är också känt som vibrationsmetoden, eftersom tandborsten måste användas för att göra små skakrörelser.

Med vibrationstekniken enligt Bass kan du lossa till och med envis plack från tänderna. Metoden kan användas med friska tandkött såväl som med inflammation i tandköttet (tandköttsinflammation) och tandköttet. Bastekniken i Kort kontroll:

 • Placera tandborsten i 45 graders vinkel mot tandköttslinjen

 • Använd endast lätt tryck på borsten

 • Gör små, skakande, vertikala eller något cirkulära rörelser

 • Torka av rörelse i riktning mot tuggytorna

 • Rengör tuggytorna med en fram och tillbaka rörelse

Den professionella Tandrengöringen

Konventionell tandvård med tandborste och tandtråd ger en bra grund för att underhåll av dina tänder. Envis missfärgning och envis plack kan dock inte tas bort helt. Med den konventionella tandborsten nås bara begränsade områden som tandköttskanten eller mellanrummen mellan tänderna. Upp till 40 procent av tandytorna förblir borstade. Om matrester deponeras där kan plack bildas, vilket är en idealisk grogrund för bakterier. Därefter kan karies eller parodontit uppstå.

I professionell tandrengöring Svårt att nå områden i munhålan rengörs av utbildade specialister och tandplack tas bort. PZR ska ses som ett stöd för daglig tandvård och ensam räcker inte för att bevara din tandapparat på lång sikt. Så om du gör en professionell tandrengöring två gånger om året, men låter den dagliga munhygienen släpa efter, kommer du inte märka någon förbättring i tandlossningen och kariesbildningen.

Slutsatser

Med rätt tandvård kan matrester, plack eller tandplack tas bort. Särskilt bakteriebeläggningen kan täppa tänderna allvarligt. Tillsammans med sockerhaltiga livsmedel och drycker bildar bakterierna syror som angriper tandemaljen och kan orsaka karies. Speciellt om du har en DrSmile Retainer daglig tandhygien är viktigt eftersom ett stort antal matrester kan ackumuleras där.

Om du vill behålla ditt strålande leende med friska, välskötta och estetiska tänder på lång sikt, bör du ge daglig tandvård hög prioritet.

Det är också vettigt att tänderna rengöras professionellt två gånger om året, eftersom vissa delar av tänderna är svåra att nå även med noggrann borstning.