Parodontit, tandlossning – bakteriell inflammation i tandköttsbädden

Tandlossning, ibland även kallad parodontit, är en bakteriell inflammation i munnen. Det förekommer vanligtvis på tandköttet, runt tänderna och sprider sig därifrån till käkbenet. Parodontit pågår ofta länge obemärkt. Eftersom tandköttsinflammation inte omedelbart orsakar svåra symptom lider uppskattningsvis 50 % av alla svenska medborgare av tandlossning. Den initiala tandlossningen åtföljs av tandköttsinflammation, även känd som tandköttsinflammation, men om denna inflammation hoppar längre upp på benen kan detta leda till tandförlust utöver svår smärta på grund av vävnads- och bennedbrytning. Men hur kan du förebygga parodontit? Vad är orsakerna och hur behandlas det om inflammationen har utvecklats? I följande artikel hittar du all viktig information om tandlossning. 

Testimonial-Teeth-Jozef__v1_800x600_all_12__

Orsaker till tandlossning

Parodontit kan ha en mängd olika orsaker, men den uppstår vanligtvis på grund av ett försvagat immunsystem och dålig munhygien. Ju svagare immunsystemet är, desto sämre kan det försvara sig mot bakterier, detta gäller också munhålan. Om ett försvagat immunförsvar nu stöter på dålig munhygien kan bakterier föröka sig lättare och därmed orsaka inflammation i tandbädden. Orsakerna till det försvagade immunsystemet kan vara både fysiska och emotionella, vilket innebär att den exakta orsaken till tandlossning ofta inte kan fastställas. I allmänhet kan det dock sägas att god munhygien i många fall kan förebygga tandlossning. 

Förlopp och symptom hos parodontit

Som redan nämnts beror parodontit vanligtvis på tandköttsinflammation, vilket ofta manifesterar sig som blödande tandkött när du borstar tänderna. Tandlossning sprider sig från tandköttet tills så kallade tandfickor dyker upp. Tandfickor är luckor mellan tandköttet och tanden där bakterier kan samlas och föröka sig ännu lättare. I det vidare förloppet tränger bakterierna längre in i tandrot och käkben, där de förstör strukturerna som stöder tänderna och därmed leder till tandförlust. 

Symptomen på tandlossning varierar beroende på sjukdomsstadiet. Tidiga symptom på parodontit inkluderar frekvent blödande tandkött och dålig andedräkt. I det vidare förloppet kan parodontit främst kännas igen av tandfickorna, blottade tandhalsar och återgång hos tandköttet. Om det fortfarande inte finns någon reaktion, kommer det att finnas svår smärta i tänderna såväl som trötthet och slöhet på grund av den kraftiga försvagningen av immunsystemet. 

Är tandlossning smärtsam?

En tandlossning kan bli mycket smärtsam, särskilt i de senare stadierna, när inflammationen har trängt långt in i tandköttet. Vid denna tidpunkt bör åtgärder vidtas snabbt för att förhindra tandförlust. Försvagningen av immunsystemet kan också leda till ytterligare inflammation i kroppen eller till och med till hög feber, vilket i sin tur orsakar svår smärta. Om du upplever smärta i tandområdet eller i käken bör du definitivt kontakta din tandläkare och låta dig undersöka.

Känna igen tandlossning korrekt

Som nämnts tidigare finns det speciella symptom som du kan känna igen i varje stadium av tandlossning. Som en grov riktlinje bör du kontakta din tandläkare om du under en längre tid får blödande tandkött efter att du borstat tänderna, eller om du regelbundet har dålig andedräkt trots tillräcklig munhygien. Om du märker några av de ytterligare symptomen som tandfickor eller till och med blottade tänder, bör du kontakta din tandläkare omedelbart.

X-ray

Hur behandlar man tandlossning?

Första bestäms tandlossningen med hjälp av en sond, som mäter tandens fackdjup och snabbt visar läkaren om det finns en misstanke om parodontit. Dessutom kan blodindexet bestämmas, vilket visar läkaren om du har stora inflammationer i kroppen, så tandläkaren kan bekräfta diagnosen. När tandlossning har diagnostiserats kan behandlingen påbörjas. Under behandlingen försöker tandläkaren först rengöra tänderna och tandfickorna noggrant för att eliminera bakterierna. Men om bakterierna är för djupa eller redan vid roten är ett mindre kirurgiskt ingrepp nödvändigt. Här tar tandläkaren bort en del av tandköttet för att få en bättre sikt och mer arbetsyta på tanden och tar sedan bort alla bakterier. 

Om tandhalsarna är frilagda efter behandlingen eller redan orsakade av parodontit, måste detta också behandlas av tandläkaren. För att göra detta tar tandläkaren bort frisk vävnad från en annan plats och använder den för att rehabilitera den vävnad som tas bort från tandens hals. 

Kostnaden för behandlingen av tandlossning

Kostnaden för en behandling av tandlossning är cirka 800 kr till 1500 kr, beroende på parodontitens allvar och de priser som tandläkaren eller parodontologen tar. Sjukförsäkringen täcker inte denna behandling helt, varför du själv måste bära en del av kostnaden för tandlossningen. I genomsnitt betalar sjukförsäkringen mellan 300 kr och 400 EUR för behandlingen av tandlossningen. 

Medel mot tandlossning

Det finns olika typer av behandling mot tandlossning beroende på

sjukdomens allvarlighet. Medlet mot tandlossning Emdogain kan användas vid ett lätt bakteriellt angrepp. Detta främjar regenerering av dina ben och tänder och kan vara ett mycket effektivt botemedel i milda fall. Efter att den har applicerats på tandroten hjälper det till att regenerera tandtån, fibrerna och käkbenet och kan därmed vända skadorna orsakade av parodontit. 

Om parodontit är mer avancerad blir det vanligtvis en Behandling med en laser vald för att lindra din smärta å ena sidan och för att eliminera eventuell inflammation å andra sidan. Denna metod anses vara relativt mild och kan till och med användas i samband med skalning och rotplanering för avancerad parodontit. 

I många fall används emellertid en kombination av de två metoderna som nämns ovan för att optimalt behandla tandlossningen. Det avråds starkt från rent naturmedicinska behandlingar såväl som från homeopatiska läkemedel, eller naturliga behandlingar, eftersom inflammationen i detta fall måste bekämpas kraftfullt och snabbt för att inte gynna ett nytt utbrott av tandlossning.

Finns det kronisk tandlossning?

Ja. Parodontit delas grovt upp i kronisk och aggressiv parodontit. Kronisk parodontit är en återfallssjukdom med vanligtvis milt förlopp. Med lämplig profylax och regelbunden tandrengöring också hos tandläkaren kan ett svårt förlopp vid kronisk tandlossning förhindras.

Vid aggressiv tandlossning är förloppet vanligtvis mycket snabbt och uttalat, varigenom inflammationen angriper tanden och käkbenet mycket snabbt. Studier visar att denna typ av tandlossning inte är förknippad med en ökad bakteriebelastning, vilket man länge har antagit, men är mer genetiskt bestämd. Oftast uppträder den aggressiva tandlossningen under tonåren (under puberteten). 

Osynliga tandställningar (tandskenor) vid tandlossning?

I princip står inget i vägen för att behandla felställda tänder med tandskenor, även vid tandlossning. Här måste du bara vara uppmärksam på en bra och regelbunden tandrengöring och rengöring av tandskenorna för att inte stödja inflammationen. 

Förebygga tandlossning rätt – profylax mot tandköttsinflammation

För att förebygga tandlossningen korrekt måste du bara följa några regler:

  • Regelbunden tandborstning, under vilken alla matrester avlägsnas och syrabildning förhindras.

  • Använd tandtråd för att noggrant rengöra utrymmena mellan tänderna. 

  • Borsta inte tänderna för hårt (inget tryck, i cirkulära rörelser)

  • Borsta tungan regelbundet, helst med en tungskrapa

  • Framför allt måste rökare vara uppmärksamma på optimal munhygien, eftersom de har en 5–6 gånger högre risk för tandlossning.