Vad hjälper mot tandvärk?

Tandvärk har många olika orsaker. Men de har en sak gemensamt: de drabbade har svårt att uthärda särskilt svår tandvärk. I alla fall bör en tandläkare konsulteras snabbt. Om tandvärk uppträder på natten – t.ex. när du ligger ner – eller på helgen, kan huskurer eller smärtstillande medel hjälpa till att ge en första lindring.

Obs: Om mycket svår tandvärk inte kan lokaliseras, bröstet känns förträngt och smärtan strålar in i axeln, kan detta vara tecken på hjärtinfarkt. I så fall, kontakta akutläkaren omedelbart!

X-ray

Orsaker till tandvärk

Ursprunget till tandvärk sträcker sig från tandproblem såsom karies till trigeminusneuralgi. I det senare fallet är det trigeminusnerven som, när den är inflammerad, kan orsaka svår tandvärk. Tandvärk i molar eller tandvärk vid tuggning orsakas ofta av karies eller blottade tandhalsar. God munhygien är därför oundviklig som en förebyggande åtgärd. Det finns dock också andra orsaker som vi kort kommer att presentera för dig nedan.

Gör test - se om tandreglering passar dig

Tandvärk efter fyllning

Smärta kan också uppstå efter tandbehandlingar. Möjliga orsaker är fyllningar. Många frågar sig själva: är tandvärk normalt efter fyllningar? Och i så fall: hur länge håller de på? 

Svaret är: ja, smärta kan uppstå, men bör avta efter några dagar. Om du inte gör detta, besök din tandläkare igen. Möjliga orsaker till tandvärk efter fyllning:

 • Fyllningen matchar inte tänderna perfekt: Fyllningen är för hög och känns som en främmande kropp. Detta kan åtgärdas genom att slipa ner påfyllningen hos tandläkaren.

 • Mycket karies behövde avlägsnas: Detta kan ha irriterat tandnerven. När du äter eller tuggar kan trycket på fyllningen öka och orsaka smärta.

 • Inflammation i tandköttet och tänderna: När fyllningen infördes kan bakterier ha kommit in i tandköttet. I detta fall kan god munhygien lindra smärtan.

  Karies: Symptome, Stadien, Anwendung und Vorbeugung

Tandvärk efter rotkanalbehandling

Med en rotkanalbehandling avlägsnas nerven från tanden och bör därför leda till smärtfrihet. Tyvärr är det inte så. Vissa patienter klagar över att tandvärk är värre efter en rotkanalbehandling eller att de upplever smärta när de tuggar. Anledningarna till detta kan vara olika. 

Å ena sidan kan en tandfraktur uppstå under rotkanalbehandlingen, vilket då uppfattas som mycket smärtsamt. Å andra sidan kan bakterier eller vävnadsrester som inte har tagits bort orsaka inflammation. Om du lider av smärta efter en rotbehandling kan du definitivt besöka din tandläkare igen!

Tandvärk med förkylning

Med förkylning händer det ofta att förutom en täppt näsa gör tänderna också ont. Det handlar dock mindre om smärta när tryck appliceras på en enda tand. Snarare kan tandvärk kännas i flera tänder – särskilt i de övre, laterala raderna av tänder. Orsaken till detta är främst bihålorna inflammerade av förkylningen, som trycker på tandnerven. Som ett resultat orsakar detta smärta i tänderna. Efter att förkylningen har avtagit bör tandvärken också förbättras. 

Tandvärk vid tuggning

Den vanligaste orsaken till tandvärk under tuggning är skador på tanden. Tandvärk uppträder särskilt i samband med tuggning och förkylning samt vid tuggning av hård mat. Ett hål i tanden behöver inte alltid vara synligt. Matens hårdhet och temperatur spelar en särskilt viktig roll vid pulpit (tandnervinflammation). 

En av huvudorsakerna till tuggsmärta är karies, där demineralisering skapar ett hål i tanden. Tandvärk vid tuggning på grund av förkylning är också möjligt – som nämnts i föregående avsnitt.

Tandvärk från visdomstanden

Också en eller flera Visdomständer kan orsaka svår tandvärk. En vanlig orsak till detta är brist på utrymme i käken. Denna smärta känns mycket obehaglig, särskilt på natten. Andra orsaker kan vara:

 • Tandvärk efter vishetskirurgi

 • Visdomständernas genombrott

 • Inflammation av visdomständerna

 • Tandskift på grund av platsbrist

 • Karies

Om du upplever frossa, feber eller sväljsvårigheter efter visdomstandsoperationen, vänligen besök en tandläkare snabbt!

Tandvärk under graviditeten

Tandvärk under graviditeten är mycket vanligt eftersom kvinnans hormonella balans förändras avsevärt under denna tid. Vissa kvinnor klagar över ömma kindtänder, andra av blödande tandkött. 

Detta beror bland annat på att salivets sammansättning och mängd förändras. Till exempel lider cirka 75 % av gravida kvinnor av graviditet gingivit (= tandköttsinflammation). 

Dessutom förändras matvanor under graviditeten – gravida kvinnor har ofta mycket sug efter kolhydrater eller godis. Därför bör kvinnor vara uppmärksamma på grundlig munhygien från början av graviditeten.

Lindra tandvärk

När det gäller tandvärk uppstår en fråga framför allt: Vad hjälper snabbt? Om du har haft tandvärk under lång tid, besök en tandläkare. Men vad ska jag göra utanför behandlingstiderna? Om smärtan är extremt svår och inte längre kan tolereras, kan en akuttjänst kallas eller tas direkt till sjukhuset. 

Om tandvärk är lite mindre kan du få råd om tandvärkmedel på apoteket. Försiktighet rekommenderas, särskilt under graviditet och amning. Inte alla smärtstillande medel är lämpliga för dessa livsfaser. 

Om du inte vill ta smärtstillande medel kan tandvärk lindras med huskurer. Homeopatiska preparat används också ofta.

Huskurer för tandvärk

I princip är huskurer för barn och vuxna lämpliga för att lindra tandvärk. Men försiktighet krävs under graviditet och amning. Det är bäst att klargöra med din läkare vilka metoder som är säkra. 

 • Kryddnejlika, lök och vitlök: Om du biter på en kryddnejlika nära den smärtsamma tanden, utvecklas en lite bedövande verkan. I allmänhet anses kryddnejlika, lök och vitlök vara antiinflammatoriska.

 • Teer gjorda av pepparmynta, kamomill och ingefära: I form av munvatten kan de användas som en huskur vid tandvärk mot inflammation.

 • Kylning med ett ispaket: Eftersom värmen har en negativ effekt på smärtan kan det drabbade området kylas med ett ispaket – helst förpackat i en trasa.

 • Saltlösningar: Om salt löses upp i varmt vatten och sedan förvaras i munnen i ca 2 minuter (drick inte!), Kan detta ha en smärtreducerande effekt.

 • Oljedragning: Denna metod hör till de välkända huskurerna, eftersom den kan stärka tandköttet och minska bakterierna.

 • Huskurer för smärtsamma visdomständer: Kylning är till stor hjälp vid svullnader och inflammationer. Salvia- och kamomillte har en desinficerande verkan, Du bör också undvika nikotin, alkohol och mejeriprodukter.

 • Huskurer mot smärta efter rotkanalbehandling: Kryddnejlikor, kamomillte och kylning rekommenderas också här.

Home remedies

Tandvärk tabletter

Vid mycket svår tandvärk, till exempel efter en visdomstand, används ofta receptbelagda tabletter. Dessa smärtstillande medel är mycket starka och lindrar nästan alltid smärta, men kan inte köpas utan recept för akut tandvärk. 

Ändå finns det också piller tillgängliga utan recept som ger lättnad i en nödsituation. De mest kända inkluderar:

 • Acetylsalicylsyra (ASA): Även känd som aspirin, kan detta lätt smärtstillande medel endast användas i begränsad omfattning mot tandvärk. Aspirin har en blodförtunnande och antikoagulerande effekt och får aldrig tas innan en tandoperation!

 • Paracetamol: tolereras lätt och används vid mild tandvärk. Eftersom det nästan är fritt från biverkningar finns upp till 500 mg på apotek utan recept.

 • Ibuprofen: När smärtstillande medel som paracetamol inte längre hjälper, ger ibuprofen ofta önskad verkan. Därför att ibuprofen har högre smärtstillande verkan men är olämpligt för långvarig användning.

Hjälper alkohol mot tandvärk?

Det som först låter som ett skämt bör inte underskattas: Alkohol kan lindra tandvärk eftersom det har en desinfektionseffekt. Alkoholen bör dock inte drickas utan användas som munvatten. Högtålig sprit som vodka och spannmål är särskilt bra.

Lindra tandvärk hos spädbarn och småbarn

Framför allt uppfattas tändernas genombrott som smärtsamt, det säger sig självt att detta sedan meddelas i tårar – oavsett om det är på dagen eller på natten. Men bör

Läkemedel mot tandvärk hos spädbarn och småbarn kan endast ordineras av barnläkaren. Vissa huskurer kan dock hjälpa till att lindra smärtan. Till detta räknas också att tugga på hårda livsmedel. Kulor kan också användas mot tandvärk. 

Lindra tandvärk hos barn

Som för småbarn ska läkemedel för barn endast ordineras av barnläkaren. Eftersom tandvärk ofta är ett tecken på karies bör du boka tid på tandläkarmottagningen så snart som möjligt. 

Till de vanligaste huskurerna för tandvärk hos barn hör:

 • Munvatten gjord av kamomill eller salvia te

 • Kyl det drabbade området: var försiktig med kylan! Det är bäst att linda ispaketet i en trasa så att huden skyddas

 • Kryddnejlika: Som för vuxna har tuggning av kryddnejlika en lätt bedövande effekt på tandvärk

 • Tandvärk kan lindras med hjälp av kulor

 • Fotbad: varmt (inte varmt!) Vatten kan skingra tandvärken och därmed leda till lindring.