Veneers: Hemligheten med det perfekta Hollywood-leendet

Sidan är bara för information. DrSmile erbjuder inte denna behandling (än).

Stjärnor som Kylie Jenner, Zac Efron och Hilary Duff lyser med sina perfekta skratt på de röda mattorna. Hemligheten med dina vackra tänder är så kallade Veneers. Majoriteten av människor skapar attraktivitet genom ansiktet, så tänderna spelar en mycket viktig roll. Vackra vita tänder står för hälsa och får en person att se yngre ut, lyckligare och därför mer attraktiv. 

Vad är Veneers?

Veneers är mycket tunna keramiska fanér som är permanent fästa vid tanden med ett speciellt lim. På svenska betyder begreppet fasad eller fanér. Det speciella med Veneers är att de kan ge tanden en helt ny form och färg. Så du kan inte bara stänga luckor och göra tänderna större eller mindre utan också vara ett alternativ till blekning. Det är möjligt att lägga Veneers på enskilda tänder eller, när det gäller mycket små tänder, att förse alla tio synliga tänder med Veneers och därmed framkalla ett helt nytt leende. Materialet är lika genomskinligt som vår tandemalj, varför de inte kan skiljas från riktiga tänder med blotta ögat. Med tiden har olika typer av Veneers utvecklats som fästs på tänderna med olika metoder.

Konventionella Veneers

Med konventionella Veneers slipas tanden något för att skapa utrymme för de upp till 1 mm tjocka Veneers och för att säkerställa ett bättre grepp. Slipningen sker i det övre lagret av tanden under lokalbedövning. Veneers anpassas individuellt till formen och färgen på patientens tänder i ett speciellt laboratorium. På grund av den speciella processen och den omfattande tillverkningen har Veneers en mycket lång hållbarhet på upp till 20 år. Du kan korrigera ett mycket stort antal felställda tänder där tandställningar eller andra alternativ når sina gränser. 

Non-Prep Veneers – Lumineers

Med 0,3 mm är Non-Prep Veneers betydligt tunnare än "normala" Veneers. Den stora skillnaden är att de sitter fast utan att slipa tänderna. Lumineers var de första mycket tunna Non-Prep Veneers i USA, det är bara ett skyddat varumärke för Veneers. Eftersom tänderna inte behöver förberedas är behandlingen särskilt skonsam mot tanden. Det anses smärtfritt, varför ingen anestesi krävs. Det kan dock hända snabbare att Veneers inte sitter ordentligt och lossnar med tiden. På grund av det extremt tunna materialet är Non-Prep Veneers inte den perfekta lösningen för alla fall. Om tänderna är kraftigt missfärgade är exempelvis vanliga Veneers mycket bättre.

Veneers To Go – snabba Veneers

Som namnet antyder används Veneers To Go i en enda behandling och det nya leendet är klart direkt. Det finns ingen slipning av tänderna och det finns ingen produktion i laboratoriet. Snabba Veneers är antingen helt keramiska eller består av en plast-keramisk blandning. Tandläkaren anpassar Veneers till patientens tand på plats och på grundval av standardiserade Veneers-mallar och fäster dem direkt. Förfarandet är främst lämpligt för mindre defekter på tanden.

Composite Veneers

Composite Veneers liknar Veneers To Go och fästs direkt på tanden under bara en behandling. Komposit är ett tandfärgat, smidbart tandmaterial tillverkat av olika plaster, som också används för normala fyllningar. För mindre fläckar som en trasig tand är komposit mycket lämpligt, för mer felställda tänder är andra Veneers-alternativ mycket mer användbara på grund av deras hållbarhet. Ändå kan en tandlucka också minskas med komposit. Tandläkarens skicklighet och estetiska öga är dock mycket viktigt här.

När är Veneers meningsfulla?

Veneers är särskilt användbara vid mindre tandfel och kan snabbt avhjälpa problemet. Annars är Veneers framförallt en bra lösning om tändernas övergripande utseende ska ändras på grund av formen, färgen eller förhållandet mellan tändernas bredd och längd. Här bildas ett helt nytt leende med en fullständig restaurering av de synliga tänderna. Om estetiken störs, till exempel av ett så kallat Gummy Smile eller ett tandköttsleende, kan för små tänder förstoras efter en tandköttskorrigering. I sådana fall är Veneers ofta det enda alternativet, eftersom en tandställning eller en tandskena når sina gränser här. Tandluckor, ett diastem eller en för trång tandbåge kan också korrigeras med Veneers. De är också ett långvarigt alternativ till blekning, även om flera Veneers måste förväntas också här. 

Vad kostar Veneers?

Veneer-förfarande

 • Konventionella Veneers

 • Non-Prep Veneers

 • Veneers To Go

Kostnad per tand

 • Från 9000 kr till 15000 kr

 • Från 7000 kr till 10000 kr

 • Från 3000 kr till 4000 kr

Täcker sjukvårdsförsäkringen kostnaderna?

Eftersom Veneers vanligtvis inte räknas som protes och därför inte är medicinskt oumbärliga, anses de vara en kosmetisk åtgärd. Det är därför som Veneer-kostnaderna bara täcks av sjukförsäkringen i några få, särskilt välgrundade, undantagsfall.

Om behandlingen är medicinskt nödvändig, rekommenderar vi att du tecknar en Veneer-försäkring, eftersom kostnaderna kan täckas från 70 % till 100 % beroende på försäkringen.

För- och nackdelar

Fördelar med Veneers:

 • Snabba resultat efter bara några få behandlingar

 • Lång hållbarhet

 • Färg och form kan anpassas

 • Plack kan inte fästa vid ytan

 • Färgen hos Veneers bibehålls permanent

 • Naturligt och estetiskt resultat

Fördelar, nackdelar och risker med keramiska Veneers:

 • Keramiska Veneers är särskilt lämpliga för sneda tänder

 • Erfarenheten har visat att keramiska Veneers håller länge (minst 10 till 15 år)

 • Smärta i tänderna möjlig

 • Nödvändigt avlägsnande av friska tandämnen som inte längre kan reproduceras

 • Utan Veneers tappar en tand sitt naturliga utseende och patienten är alltid beroende av en Veneers

Fördelar, nackdelar och risker med Composite Veneers:

 • Ingen nerslipning av tandsubstansen är nödvändig

 • Smärtfri

 • Tjänar som tillfälliga Veneers, för att tillfälligt överbrygga tills konventionella Veneers kan fästas 

Fördelar, nackdelar och risker med Non-Prep Veneers

 • Inget behov av att ta bort tandämnet

 • Smärtfri

 • Ökad sprickrisk

 • Sekundär karies eller kantmissfärgning som ett resultat av eventuell överkonturering av livmoderhalsen eller ett positivt steg vid övergången från tand till keramik

Erfarenheter

Veneers har en mycket lång hållbarhet. Under en period av 6 år lossnar endast cirka 2 % från tanden. I de flesta fall håller Veneers dock längre än tio år och är också mycket kompatibel. 

Det faktum att resultatet av Veneers är imponerande kan ses på patienternas före-efter-bilder. Tandfläckarna har rättats, luckorna har stängts och ett ljusvitt leende har trollats fram. 

Ett alternativ till Veneers är Lumineers, som är en slags lättversion av Veneers. Dessa är särskilt tunna och transparenta keramiska skålar som säkerställer ett naturligt utseende. Brickorna är individuellt anpassade till dina tänder och täcker missfärgning, fyllningar, krokiga tänder, trasiga hörn, mellanrum mellan tänderna och andra fläckar, särskilt i den främre regionen. Till skillnad från Veneers är de särskilt skonsamma, eftersom ingen eller knappt någon slipning av de underliggande tänderna är nödvändig för limning.

Jämna tänder med DR SMILE

DR SMILE erbjuder transparenta tandskenor för tandkorrigering. Den senaste generationens tandskenor är en ortodontisk behandling som flyttar tänderna till önskad plats på bara 4–9 månader. Tandskenor kan behandla felställningar och bettfel.

Efter en kostnadsfri konsultation hos DR SMILES partnerpraktik skapar våra experter en speciell datorgenererad behandlingsplan som visar exakt hur dina tänder ska flyttas.

När du godkänt din personliga plan skapas skenorna speciellt för dig och skickas hem till dig. Hela behandlingen kontrolleras via en app av DR SMILEs partnertandläkare. DR SMILEär ett snabbt och säkert sätt att få ett självsäkert leende.

Låt tandläkare konsultera dig - i över 400 partnerkliniker globalt

Låt en tandläkare ge dig rådgivning. Boka ett kostnadsfritt informationsmöte på en DR SMILE-partnerklinik nära dig.