DrSmile logo

Visdomständer: operation, kostnader, smärta och symptom

Visdomständer

Visdomständerna – om och om igen hör man de vildaste skräckhistorierna om att dra i visdomständerna, anestesin eller smärtan efter operationen. Men vad är egentligen sant om myterna som cirkulerar kring visdomständer? Vi förtydligar och ger dig alla relevanta fakta och information som du bör veta om dina visdomständer.

Vad är det för visdomständerna?

Visdomständer är de åttonde tänderna i över- och underkäken. Bakom evolutionens historia var visdomständer ett effektivt verktyg för att hugga upp grov mat. Numera har visdomständer ingen direkt uppgift, eftersom de inte längre tränas i cirka 20 % av befolkningen – så inte alla har visdomständer. Visdomständer tappade också sitt ursprungliga ändamål på grund av människors förändrade matvanor. Är de bildade tänder de kan dock fungera som användbara tuggverktyg. Visdomständer bildas vanligtvis mellan 16 och 25 år. 

Hur märker du att visdomständerna kommer? - Symptom

Från vår evolutionära historia är det känt att våra förfäder hade en mycket större käke än människor idag. När käken minskar har visdomständerna mindre utrymme, varför de i många fall växer på fel plats eller i fel vinkel. Om en visdomstand trycker på är detta vanligtvis det första symptomet på att en visdomstand bryter igenom. De drabbade rapporterar ofta en känsla av tryck på ben och hud, vilket är typiskt när visdomständerna bryter ut. Men också andra symptom som en tråkig knackning av Tandkött nära halsen eller det intilliggande benet tyder på att visdomständerna kommer.

Andra typiska symptom är rodnad, svullnad och svårigheter att svälja eller öppna munnen, vilket ofta gör smärta att äta. I värsta fall, om visdomständerna växer in, kan allvarliga infektioner uppstå, vilka sedan uttrycks som smärta i käken, nacken och halsen. Men huvudvärk är också en vanlig bieffekt av inflammerade visdomständer. Om smärtan strålar ut i huvudet kan det ibland bero på att visdomständerna träffar bihålorna när de växer och därmed utövar tryck på huvudet. Värkande visdomständer kan också leda till svullnad i lymfkörtlarna och ansiktet, vilket gör visdomskirurgi oundviklig. 

Varför måste du dra visdomständer?

Cirka 85 % av alla visdomständer måste tas bort kirurgiskt över tid. De vanligaste orsakerna till att visdomständer drar inkluderar obehag som smärta eller inflammation. Visdomens smärta är ofta ett resultat av brist på utrymme i käken. Ibland är det nödvändigt att dra i visdomständerna om det finns en risk att befintliga tänder skadas av trycket från visdomständerna. Karies kan också vara en anledning till att man tar bort visdomständer. På grund av tändernas läge långt bak är de svåra att nå vid munhygien, vilket innebär att allvarlig karies kan ackumuleras. Visdomständer måste också dras ut om det finns dold inflammation orsakad av bakterier, såsom under slemhinnan. Om visdomständerna måste dras på grund av en inflammation är det viktigt att vänta på att tandköttet läker först för att undvika kraftig blödning eller nedsatt sårläkning efter visdomstandoperationen. 

Visdomstand OP 

Visdomstandsoperationer är antingen vid tandläkare eller utförs av en oral och maxillofacial kirurg. Beroende på antalet visdomständer som ska dras ut tar behandlingen cirka 20 till 60 minuter. Patienter kan välja att dra visdomständerna på bara ena sidan eller alla fyra visdomständerna. Ensidig visdomskirurgi erbjuder fördelen att patienter kan äta ensidigt efter operationen, men ett nytt kirurgiskt möte är nödvändigt efter några veckor för att ta bort de återstående tänderna. 

Efter att anestesin har använts börjar visdomstandsoperationen. Man gör en åtskillnad mellan två behandlingsprocesser. Om visdomständerna exponeras och är till stor del eller helt perforerade drar tandläkaren helt enkelt ut dem med en tång. Vid svårare visdomstandsoperationer, där tänderna förskjuts eller har en ovanlig form, delas de upp och avlägsnas gradvis. För att göra detta skär läkaren tandköttet över visdomstanden och lossar dem från benet. Efter behandlingen sys såren ihop. Efter cirka sju till tio dagar dras suturerna vid ett nytt möte.

Visdomstandsbedövning – allmänbedövning eller lokalbedövning?

Om en visdomstandsoperation uppstår sätts patienten i narkos. Man gör en åtskillnad mellan lokalbedövning och allmänbedövning. Om anestesin fungerar korrekt är visdomstandsoperationer vanligtvis smärtfria. Det kan dock finnas en obehaglig känsla av tryck, särskilt när man drar i tänderna. Ljuden från instrumenten eller läkarens rörelser kan också upplevas som obehagliga. Det kan vara tillrådligt att be läkaren att förklara varje steg för att inte vara rädd för eventuella besvär. 

Vilken form den ansvariga läkaren slutligen bestämmer beror på det enskilda patientfallet. För patienter som känner oro väljs oftast visdomstandsoperation under full narkos. Detta tar vanligtvis lika länge som en visdomstandsoperation under lokalbedövning – 20 till 60 minuter. Eftersom generell anestesi är mycket stressande för organismen och kan orsaka biverkningar som huvudvärk, illamående och sömnighet efter operationen rekommenderas dessa endast i undantagsfall. Allmänbedövning är inte heller lämplig för patienter med dålig hälsa, eftersom riskerna är särskilt höga. 

X-ray


Efter visdomstandsoperationen – detta måste tas med i beräkningen

Om visdomständerna har dragits ut finns det några saker att tänka på efter behandlingen: Till att börja med bör du avstå från att röka och dricka varma drycker, kaffe eller alkohol, eftersom dessa kan störa sårläkningen. Det rekommenderas också att ta det lugnt de första dagarna efter visdomens operation och att avstå från ansträngning som sport. Detta förhindrar oönskad blödning och främjar bildandet av ny benmassa i det nya såret. Att sova på en höjd rekommenderas också. För Borsta tänderna Efter visdomstandsoperationen är det viktigt att använda en mjuk tandborste. 

Hur länge ska du inte äta efter en visdomstandsoperation?

I grund och botten kan du äta efter en visdom tandoperation så snart du känner dig redo. Du bör dock bara inta mjuk mat (purémat, babymat, soppor etc.) och vatten de första dagarna efter behandlingen. Grövre livsmedel rekommenderas inte eftersom de kan orsaka matrester att ackumuleras i såret och öka risken för infektion. Mejeriprodukter bör också undvikas i ungefär en vecka efter visdomens operation. Mjölksyrabakterierna som den innehåller främjar också inflammation och stör sårläkning. Dessutom kan intag av mejeriprodukter efter att visdomständerna har tagits bort påverka antibiotikans verkan. 

Hur länge varar smärtan efter en operation på visdomstanden?

Smärta efter vishetskirurgi är vanligt, men inte hos alla patienter. Beroende på ingreppets omfattning kan det efter en behandling mycket väl förekomma tandvärk eller halsont. Svullnad i kinden är också normal, medan kylning med en kylplatta eller en fuktig trasa kan hjälpa. Smärtstillande medel som ibuprofen eller paracetamol kan tas för att lindra eventuell smärta under de första dagarna efter visdomens operation. Vilken smärtstillande medel i slutändan kommer att tas för att lindra smärtan bör alltid förtydligas i förväg med den behandlande läkaren. Detta undviker eventuell sekundär blödning på grund av fel medicinering. 

Hur länge har du sjukskrivning efter en visdomstandsoperation?

Hur länge du kommer att vara sjukskriven efter visdomens operation beror på flera faktorer. Å ena sidan beror sjukledigheten på antalet tänder som extraheras. Läkningsprocessen och den valda kirurgiska metoden kan också påverka antalet dagar. Icke desto mindre ges patienterna i genomsnitt 3–5 dagar för att återhämta sig efter visdomens operation. Behandlingstillfället läggs ofta också 2 till 3 dagar före helgen så att helgen kan användas för full återhämtning. 

Extrahera visdomständer – kostnad

Kostnaderna för att dra visdomständerna täcks av den lagstadgade sjukförsäkringen. Ytterligare kostnader, till exempel vid en visdomstandoperation under narkos, bärs vanligtvis av patienten. Kostnaden för att ta bort visdomständerna under narkos är cirka 1000 kr till 2000 kr, beroende på läkare. Undantag är till exempel Ångestpatientersom kan förvänta sig att få ersättning för generell anestesi genom att uppvisa ett intyg från en specialist inom psykiatri eller psykoterapeutisk medicin. 

För privatförsäkrade och patienter med tilläggsförsäkring är det lämpligt att fråga den berörda sjukförsäkringen eller försäkringsbolaget vilka kostnader som täcks för en visdomstandsoperation under allmänbedövning. Kostnadsantagandet varierar beroende på tariffen.

Ekomi gold
Återkoppling från våra kunder
review-stars
4.7 / 5
Se återkoppling
small-inverse-colorful-e7rghx
Våra tandskenorarrow
Företagarrow
  • Frågor och svar
  • FAQ
  • +46105515885
  • customer@drsmile.se
FÖLJ OSS
  • social icon
  • social icon

©2021 DrSmile