Så här rengör och sköter du din tandskena

Din tandskena bärs dag och natt. För att säkerställa effektiviteten och hållbarheten hos den genomskinliga tandskenan måste den tas om hand. Vi ger dig användbara tips och förklarar vad som är olämpligt att använda vid rengöring.

natron
Straight teeth with aligners

Vården börjar med munhygien

Hygien är A och O när det gäller din munhälsa och användningen av din tandskena. Eftersom du i bästa fall har din tandskena i munnen mellan 20-22 timmar om dagen och bara tar ut den för att äta och dricka sockrade eller varma drycker, bör du se till att det finns så få bakterier som möjligt i munnen.


wear

Vården börjar med munhygien

1. Tvätta alltid händerna noggrant med tvål och vatten innan du sätter i tandskenan.

2. Borsta tänderna ordentligt och använd tandtråd. Detta är särskilt viktigt om du precis har ätit. Om du inte kan borsta tänderna, skölj munnen kraftigt med vatten för att ta bort matrester.

3. Ta försiktigt ut din tandskena ur lådan och sätt in varje tandskena individuellt.

4. Kontrollera försiktigt med fingret att de sitter ordentligt. Det är mycket viktigt att inte bita i skenan för att få den på plats. Det kan skada dem.

Tandskenor priser

Du bör komma ihåg detta när du tar bort den

För att inte skada din tandskena ska du bara ta ut den när det verkligen är nödvändigt, till exempel när du äter eller borstar tänderna. Du bör naturligtvis tvätta händerna noga innan du tar bort den. Använd fingertopparna, och absolut inga vassa föremål, för att ta bort skenan. När du har tagit bort tandskenorna ska du skölja dem med kallt eller ljummet vatten. Använd inte varmt vatten, det kan skada materialet. Efter att du tvättat dom kan du hålla tandskenorna i en ren burk (eller den medföljande asken) tills du behöver använda dom igen.

Korrekt rengöring av tandskenan är enkel

Korrekt rengöring av tandskenan är enkel

Förutom rengöring vid insättning och borttagning är daglig vård på morgonen mycket viktig. Så börjar du dagen hälsosamt och ger inga bakterier en chans att fästa sig. Det finns många tips som cirkulerar på nätet för rengöring av tandskenan med ett stort antal olika hushållsmedel. Nedan förklarar vi varför du bör avstå från dessa. Istället visar vi dig nu hur du gör det på rätt sätt och det är mycket lättare än du tror. 

Zahnschiene reinigen

Daglig vård med tandborste och mild tandkräm

För daglig vård är det helt tillräckligt om du noggrant borstar med en mjuk tandborste och mild tandkräm och sedan sköljer den under kallt till ljummet vatten. Det här är det bästa sättet att få din tandskena helt ren utan att skada den.

Aligner-Hero-mint v1 1200x800

Soda, bakpulver, vinäger och liknande: hushållsmedel och andra rengöringsmedel är olämpliga

Hushållsmedel har visat sig vara användbara på många sätt, men håll händerna borta från dem när du rengör din tandskena. Tandskenorna kan flytta på tänderna, men de är trots allt känsliga och kan skadas av felaktig hantering och skötsel. I synnerhet kan materialet få en grov struktur om du använder felaktiga rengöringslösningar och det kan göra att plasten blir grumlig. Detta gör dina genomskinliga tandskena mer synlig, vilket du naturligtvis vill undvika.

Clear Aligner reinigen

Hur ofta ska tandskenan rengöras?

Du bör rengöra din tandskena noggrant med tandkräm och tandborste varje morgon och kväll. Annars beror det på hur ofta du tar ut din tandskena varje dag. Efter att ha tagit bort den, skölj den kort med vatten. Detta kommer att bibehålla skenans kvalitet och undvika bakterier som kan skada din munhälsa.

People-Product-Mia-Aligner_mint_v2_1600x800_all_14__

Undvik missfärgning av tandskena

Du bör ta hand om din genomskinliga tandskena så att den förblir osynlig.

Tips för att förhindra missfärgning av regleraren

För att undvika missfärgning av regleraren bör du avstå från att konsumera nikotin, kaffe och te. Sura livsmedel och fruktjuicer kan också orsaka missfärgning och till och med attackera materialet i skenan.

Rengör missfärgade tandskena

Gulnade tandskena kan bara ljusas upp igen med noggrann försiktighet. Om rengöring med tandkräm eller tvål inte resulterar i någon märkbar skillnad, måste tandskenorna bytas ut.Låt tandläkare konsultera dig - i över 400 partnerkliniker globalt

Låt en tandläkare ge dig rådgivning. Boka ett kostnadsfritt informationsmöte på en DR SMILE-partnerklinik nära dig.