Hur fungerar gummiband?

Gummiband används ofta vid tandkorrigering med fast tandställning. Man skiljer mellan två olika sorters gummiband: Gummiringar används för att sätta fast tråden vid fästena – här syftar vi alltså på gummit runt fästena. Gummiband har däremot en understödjande effekt när man ska flytta tänderna eller röra på käkarna, t.ex. vid behandling av underbett. Patienten kan ta av och sätta på dessa själv och har därmed ett större eget ansvar för behandlingsförloppet.

Så här fungerar tandställningar med gummiband

Gummiband finns i olika storlekar och styrkor, så att de passar varje enskild patient. Käkortopeder använder gummiband på fasta tandställningar för att sätta ytterligare tryck på en eller flera tänder för att kunna flytta dem. Dessutom kan en tandställning med gummiband användas för att korrigera bettet, till exempel vid korsbett, underbett och överbett. 

Man skiljer dessutom mellan användning i en käke (intramaxillärt) eller i båda käkarna (intermaxillärt). Om patienten inte använder gummibanden regelbundet kan det fördröja behandlingen och därför ligger det ett stort ansvar på patienten. 

Hur länge används gummiband?

Gummiband ska användas exakt så länge som tandläkaren rekommenderar. I de flesta fall räcker det inte att ha dem på nätterna. Ofta är rekommendationen att gummibanden ska sitta på dygnet runt för att behandlingsresultatet ska bli optimalt. De får bara tas ut när de ska rengöras eller när man ska äta.

Tandställning: byta gummiband själv?

När du har gummiband måste du byta dem varje dag. När du har ätit ska du sätta in gummibanden igen enligt tandläkarens anvisningar. För att de inte ska förlora sin spännkraft behöver du byta till nya regelbundet (minst en gång dagligen). Dina gummiringar byts däremot bara ut hos tandläkaren. 

Fast tandställning: sätta in gummiband

I början kan det verka lite komplicerat att sätta in gummibanden, men du kommer snabbt att hitta en rutin. Det finns olika tekniker för hur de ska spännas – till exempel i trekant, i kors eller dubbelt. Om du inte är säker är det bäst att fråga käkortopeden en gång till. För att det ska vara lättare att komma ihåg positionerna kan du till exempel be att få dem uppritade eller ta ett foto.

Hur ofta ska jag byta gummiband?

Gummibanden till tandställningen ska bytas regelbundet så att de inte blir slitna och så att spänningen på tänderna förblir optimal. Byt dem därför minst en gång per dag, gärna oftare.

Smärta av gummibanden

Gummibanden ger ett extra tryck på tänderna, utöver tandställningen, och kan i vissa fall ge smärta. Det är vanligt med muskelspänningar och orörlighet i underkäken. För att förebygga att du får ont av gummibanden kan du till exempel regelbundet massera tuggmusklerna i ett par minuter så att de slappnar av. Du kan också göra speciella övningar för att bli av med spänningar i munhålan. När du har tagit av gummibanden kan du öppna munnen maximalt och sedan stänga den igen. Då hjälper du tuggmusklerna att hålla sig aktiva. 

Gör det ont när du sätter på gummibanden på tandställningen? Prata om problemet med din tandläkare! 

Gummibanden är missfärgade 

Om gummibanden blir missfärgade handlar det om helt normala tecken på användning. Vissa livsmedel är till exempel färgstarka (som tomater) och det kan räcka att du äter sådana en enda gång för att gummibanden eller -ringarna ska ändra färg. Dessutom bleknar färgen efter viss tid, vilket är ett tecken på att gummit har blivit mindre elastiskt och behöver bytas.

Var kan jag köpa gummiband till min tandställning?

Normalt behöver du inte köpa gummiband till din tandställning, utan du får dem av din käkortoped. Men om du får slut på gummiband mellan två besök kan du beställa online. Det är viktigt att du ser till att få rätt längd och styrka!

Låt tandläkare konsultera dig - i över 400 partnerkliniker globalt

Låt oss ge dig rådgivning. Boka ett kostnadsfritt informationsmöte på en DR SMILE-partnerklinik nära dig.