Nyheter

Överkom din tandläkarskräck

Lina Andersson | 29 november 2023
Överkom din tandläkarskräck

Många kämpar med tandläkarskräck, men det finns hopp! Utforska orsakerna och upptäck lösningar, inklusive DR SMILE. Skapa ett leende utan rädsla genom att ta det första steget idag.

Innehållsförteckning:

  1. Vad är tandläkarskräck?

  2. Orsaker till tandläkarskräck: Avslöja Rädslorna

  3. Om Tandläkarskräck Folktandvården

  4. Lösningar för tandvårdsrädsla


1. Vad är tandläkarskräck?

Tandläkarskräck, även känt som tandvårdsrädsla, är vanligt och kan påverka alla i alla åldrar. Denna term används ofta omväxlande med tandläkarångest och betonar den intensiva rädsla eller oro som vissa människor upplever inför ett tandläkarbesök.

För dem som söker tandvård, hänvisar termen "odontofobi" eller "tandläkarfobi" till en överväldigande skräck, vilket kan göra även rutinmässiga tandkontroller verkar som oöverstigliga utmaningar.

2. Orsaker till tandläkarskräck: Avslöja Rädslorna

Förståelse för de grundläggande orsakerna till tandläkarskräck är avgörande för att övervinna denna fobi. Här är några vanliga orsaker bakom tandläkarångest:

a. Rädsla för Smärta:

Många individer associerar tandläkarbesök med smärta, antingen baserat på tidigare erfarenheter eller allmän oro för potentiell obehag under ingrepp.

b. Förlust av Kontroll:

Uppfattningen om att vara sårbar och förlora kontrollen under tandläkaringrepp kan bidra till tandläkarskräck.

c. Tidigare Traumatiska Upplevelser:

Negativa upplevelser i det förflutna, såsom smärtsamma tandläkaringrepp eller upplevd brist på empati från tandvårdspersonalen, kan bestå och förstärka tandläkarångest.

d. Nålar och Injektioner:

Rädslan för nålar och injektioner sträcker sig ofta till tandläkaringrepp och förvärrar ångesten för många individer.

e. Förödmjukelse:

Oro för tändernas utseende eller rädsla för att bli dömd för munhygienvanor kan bidra till tandläkarskräck.

Kvinna med tandvärk som inte går till tandläkaren på grund av tandläkarskräck

3. Om Tandläkarskräck Folktandvården

Folktandvården, den offentliga tandvården i Sverige, erkänner förekomsten av tandläkarskräck. De strävar efter att skapa en stödjande miljö och erbjuder kommunikationsverktyg och avslappningstekniker för att hjälpa patienter hantera sina rädslor.

4. Lösningar för tandvårdsrädsla

Att övervinna tandläkarskräck är avgörande för att upprätthålla god munhälsa.

a. DR SMILE: Generella fördelar

Upptäck fördelarna med att välja DR SMILE för en smärtfri och trygg behandling mot ditt dröm leende:

  • Smärtfri 3D-skanning: En innovativ 3D-skanning säkerställer att den första tandläkarupplevelsen är helt smärtfri.

  • Digital Behandlingsprocess: Dra nytta av en digital behandlingsprocess som ger individerna möjlighet att följa sina framsteg genom en användarvänlig app.

  • Personlig Anpassning: DR SMILE erbjuder en personlig och skräddarsydd plan för att uppnå det önskade leendet, vilket minimerar oro och rädsla.

  • Ingen Tandläkarångest: Undvik den traditionella tandläkarångesten genom att välja DR SMILE, där varje steg är utformat för att minimera oro och ångest.

  • Smärtfri Behandling : En smärtfri behandling är vår prioritet, vilket skapar en bättre upplevelse för individer med tandläkarskräck.

Så här fungerar det

b. Kognitiv Beteendeterapi (KBT):

KBT-tekniker, såsom avkänning och gradvis exponering, kan hjälpa individer att omvärdera sina tankar och hantera ångest.

c. Sövningsodontologi:

För dem som söker tandläkarskräck narkos erbjuder sövningsodontologi alternativ som lustgas eller orala lugnande medel för att hjälpa patienter att slappna av under tandläkaringrepp.