Tandställning: räls eller osynlig tandskenat?
Innehållsförteckning
Går du i tankar om att skaffa tandställning? Idag finns flera alternativ och i denna artikel går vi igenom olika typer av vanliga tandställningar samt för- och nackdelar med dessa.
När behövs tandställning?
När en tandställning egentligen behövs är individuellt, och medan det i vissa fall är tydligt att någon form av reglering av tänderna behövs, kan det i andra fall vara något du inte själv märker. I stället är det många gånger din tandläkare som tar upp att ett behov av tandställning finns.
En grundläggande anledning till att tandställning används är för att tandhälsan annars riskerar att utvecklas på ett negativt vis. Det kan till exempel röra sig om tänder som sitter snett, stora gluggar mellan tänderna, felaktigt bett eller liknande. Detta kan medföra olika form av problematik – bland annat sämre tandhälsa, spänningshuvudvärk, extra slitage av tänderna etc.
Hur vet du om du behöver tandställning – och vad ska du göra för att få tandställning? Eller hur vet du om ditt barn behöver tandställning? Några av de vanligaste indikatorerna på att en tandställning kan komma att behövas är dessa:
Sneda tänder: Om tänderna är sneda eller på annat sätt sitter fel, kan det medföra ett ökat slitage på dem. Detta eftersom tuggytorna inte kan användas optimalt. Samtidigt upplevs sneda tänder ofta som svårare att rengöra, vilket ökar risken för karies med tillhörande besvär.
Stora gluggar mellan tänderna: Har du mellanrum mellan tänderna kan det vara ett tecken på att dina tänder sitter felaktigt, vilket kan öka risken för framtida besvär med munhälsan.
Trångställning: Hos en del sitter tänderna för tätt, vilket kan göra att vissa tänder “trängs ut” och växer fel. Det kan medföra värk, och många upplever också att tätt sittande tänder är svåra att rengöra ordentligt.
Även om du inte känner dig säker på att en tandställning behövs, bör du alltid konsultera en tandläkare som ger dig sin professionella bedömning. Felaktigt positionerade tänder kan förutom ovan angivna besvär även orsaka bland annat spänningshuvudvärk och nacksmärtor. Många upplever också bristande självkänsla på grund av felställda tänder, eftersom det bland annat kan påverka hur leendet ser ut.
Vad är skillnaden mellan räls, skena och osynlig tandställning?
Det finns flera olika typer av tandställning, och de har också olika namn.
Osynlig tandskena
Detta är en skena som formgjutits efter din mun och dina tänder, och syftena med en skena kan vara flera. Den kan till exempel användas för att man inte ska gnissla tänder på natten, för att reglera tändernas position, eller för att bibehålla tändernas nya position när man precis har tagit bort en fast eller lingual tandställning (se nedan).
Lingual tandställning
En lingual tandställning refereras ofta till som den “osynliga tandställningen”. Det beror på att den fästs på insidan av tänderna, vilket gör att det inte syns att du har tandställning. Regleringen av en lingual tandställning sker på samma sätt som med en räls – eller en fast tandställning som det egentligen heter (se nedan). En lingual tandställning är med andra ord en fast tandställning som sitter på insidan av tänderna i stället för på utsidan.
Fast tandställning
Den fasta tandställningen är den som vi i vardagligt tal refererar till som “räls”. Det är också den typen av tandställning som de flesta brukar tänka på när de hör ordet ”tandställning”. En fast tandställning sätts in genom att små plattor limmas på tänderna. I dessa plattor fäster man en tråd som går genom hela munnen. Det hela ser därefter lite ut som en tågräls, därav dess namn.
Avtagbar tandställning
Den avtagbara tandställningen finns i flera olika varianter. Det är vanligast att denna typ av tandställning används främst hos barn i åldern 7–13 år, eftersom dessa fortfarande håller på att byta ut mjölktänderna mot vuxentänder. Vanligt för en avtagbar tandställning är att den ska tas av när man till exempel äter mat eller borstar tänderna. Vissa avtagbara tandställningar ska användas dygnet runt, medan andra endast ska användas ett visst antal timmar per dygn. En vanlig variant av avtagbar tandställning är den så kallade Hawley-tandställningen. Denna består av en plastbit formad efter gommen och en metalltråd som håller tänderna på plats.
Olika tandställningar är också gjorda i olika material. Fasta tandställningar är som regel gjorda av metall – vanligtvis rostfritt stål. Det förekommer också fasta tandställningar i bland annat titan eller guldplätering, då vissa användare är allergiska mot rostfritt stål. De små plattorna fästs på tänderna med hjälp av komposit.
Genomskinliga tandställningar är istället gjorda av plast, och de tillverkas utifrån en exakt avgjutning av dina tänder. Till skillnad mot fasta tandställningar kommer en genomskinlig tandställning inte att fästas i munnen. Istället har du möjlighet att ta ut den och sätta in den som du vill. Eftersom plasten är helt klar, är tandställningen också nästintill osynlig vid de tillfällen du använder den.