Feljustering av tänderna: djupt bett

Orsaker, konsekvenser och behandling av feljusterade tänder
Feljustering av tänderna: djupt bett

Det djupa bettet är en av de vanligaste typerna av feljusterade tänder och kan leda till allvarliga problem och försvåra tillvaron. Det djupa bettet manifesterar sig som en förskjutning av den övre raden av tänderna framför eller över den nedre raden av tänderna. Det kan krävas en tandreglering med till exempel en tandskena eller tandställning. För att reglera feljusterade tänder och förhindra skador på käken, tandköttet eller själva tänderna, anpassas en transparent skena till dina tänder.

Vi på Dr SMILE har gjort det till vårt uppdrag att behandla feljusterade käkar och tänder, som till exempel djupa bett, med prisvärda och effektiva tandskenor. Fördelen: Våra tandskenor är en diskret, prisvärs, trygg och snabb metod för tandreglering.

Orsaker bakom djupt bett

Feljusterade tänder: djupt bett

Det djupa bettet, liknande täckbettet, har i de flesta fall ett genetiskt ursprung och börjar vanligtvis märkas i ung ålder. Behandlingen av denna typ av felställning rekommenderas därför också för barn, eftersom tänderna och käkarna är lättare att reglera vid ung ålder. Både det djupa bettet och täckbettet är vanligtvis förknippade med ett överbett, vilket innebär att korrigering av feljusterade tänder inte bara är bra ur en medicinsk synvinkel utan också av estetiska skäl.

Konsekvenser av djupt bett

Ett djupt bett kan få långtgående konsekvenser: På grund av felaktig position av tänderna och käken finns det kontaktpunkter mellan tandköttet och tänderna. Inflammation i tandköttet är därför ofta ett symptom. Ytterligare konsekvenser av det djupa bettet är smärta i käkmusklerna och i sällsynta fall tugg- och andningsproblem. I allvarliga fall kan käkens feljustering leda till karies och periodontal sjukdom, eftersom det finns stark kontakt mellan tänderna när de bits ihop. Detta kan påverka emaljen. Den estetiska aspekten spelar också en viktig roll för många drabbade människor, eftersom det djupa bettet ofta resulterar i "bocktänder" och den så kallade utstickande hakan.

Behandling av djupbett: Osynliga tandskena eller fasta tandställning?

Vi på DR SMILE erbjuder en tandreglering för att justera ditt djupa bett tillsammans med experter inom tandvård, tandteknik och tandreglering. Efter en kostnadsfri konsultation skapas en individuell behandlingsplan. Tandregleringen sker med hjälp av vår genomskinliga tandskena, även kallade ”Invisible Aligner”. Alla skenor du behöver levereras direkt hem till dig. Om bettfelet är mycket uttalat och käken är inblandad utöver tänderna kan en operation vara nödvändig. Du kan ta reda på om du lämpar dig för behandling hos DR SMILE genom att göra ett självtest.

Fördelar med DR SMILE-tandskenor

Fördelen med tandskenor jämfört med den konventionella fasta tandställning, är att tandskenan är smidig och lätt att använda och den ser mycket bättre ut. Eftersom våran tandskena är genomskinliga kan du bära den utan att det märks på jobbet. Tandskenorna kan enkelt tas bort och leder inte till någon obekväm känsla när man äter. Dessutom påverkas inte din hygien i samma utsträckning.

Kostnader för behandling med DR SMILE 

Vi har rätt variant för dig för alla möjliga uträtningar av tänder. Våra medarbetare hjälper dig gärna med rätt val. Du kan alltid betala med delbetalningar eller betala med en engångsbetalning för att få allt avklarat.

Behandling av barn med djupt bett

Eftersom huvudet och käken fortfarande växer hos barn, förhindras tillväxten i överkäken vid behandling av ett djupt bett eller så främjas tillväxten i underkäken. Om mjölktänderna fortfarande finns, används en lös tandställning.

Behandlingstid med DR SMILE

Behandlingstiden vid en behandling av ett djupt bett beror alltid på hur allvarligt det djupa bettet är. Det går därför inte att säga på förhand hur lång tid det kommer att ta. Behandlingen av dina feljusterade tänder hos DR SMILE följer alltid ett schema som tagits fram av experter. Efter en detaljerad undersökning i en av våra DR SMILE-partnerkliniker skapas en individuell 3D-modell av din käke. Baserat på denna modell skapar våra experter alla de tandskenor som är nödvändiga för behandlingen. Dessa skickas bekvämt hem till dig och behandlingen kan börja. Var och en av dessa tandskenor (för under- och överkäken) ska bäras 22 timmar varje dag. Tandskenan byts var 14: e dag. Dina tänder flyttas steg för steg till önskad position.

Andra feljusterade tänder

Vi på DR SMILE hjälper dig med alla typer av feljusteringar så att du får ditt drömleende.

Oavsett korsbett, tandträngsel eller öppet bett – vi skapar tillsammans med våra experter den perfekta behandlingsplanen och får tänderna till rätt position. Ta reda på mer om våra behandlingserbjudanden och boka en tid för gratis konsultation hos en av våra partnerkliniker.