Tänder: struktur, funktion och felställningar

Simin-Testimonial-smile-LP2

En vacker uppsättning tänder gör att du omedelbart ser mer attraktiv ut. Men vilka uppgifter har de enskilda tänderna och hur är de strukturerade?

Tändernas struktur

Det mänskliga bettet består av totalt 32 tänder: åtta framtänder, fyra hörntänder, åtta främre små kindtänder (premolarer) och tolv bakre stora kindtänder (molarer).

Var och en av dessa tänder har samma struktur. Överst finns tandkronan, under denna tandens korta hals och slutligen tandroten. Till skillnad från framtänderna och hörntänderna har molarerna (premolarer och molarer) mer än bara en rot.

Tändernas funktion

 Framtänderna sitter i käkens främre del. De är väldigt vassa, varför de används för att bita av mat.

Bredvid dessa finns en hörntand med två kort skärsidor. Dessa är särskilt stabila och är därför lämpliga för att hålla och bita av mat.

Dessa följs av två små kindtänder (premolarer) på varje sida. De har två till tre spetsar, vilket innebär att maten kan hållas bättre och tuggas.

Bredvid dem finns de stora molarerna, som sedan finmaler maten.

Till sist finns visdomständerna.

MER OM VISDOMSTÄNDOR

Mjölktändernas struktur och funktion

Tidpunkten för genombrottet av den första mjölktanden är mycket varierande. Som regel når barnen full tandsättning vid tre års ålder. Mjölktänderna har en viktig platshållarfunktion för de senare permanenta tänderna, som är mycket större och bredare.

Ett mjölktandsbett består av endast 20 tänder: 8 mjölkframtänder, 4 lmjölkhörntänder och 8 mjölkkindtänder.

Felställda tänder 

I fall av en relaktig tandställning ligger tanden utanför den ideala bågformen på över- eller underkäken. Tandpositioner påverkar inte bara estetiken, de har också medicinska konsekvenser.

MER OM FELAKTIG TANDSTÄLLNING

Låt tandläkare konsultera dig - i över 400 partnerkliniker globalt

Låt en tandläkare ge dig rådgivning. Boka ett kostnadsfritt informationsmöte på en DR SMILE-partnerklinik nära dig.