Tandemaljen

Tandemalj, även kallad enamelum, är tändernas skyddande sköld. Den är upp till 2,5 mm tjock och bildar det yttre lagret av tanden för att skydda den från yttre påverkan och för att göra den fast och stabil. Tandemaljen består huvudsakligen av döda celler och har inga nerver, varför du inte kan känna det. Nackdelen med tandemaljen: Den kan inte regenerera sig själv. Så om delar av tandemaljen splittras eller om den är dåligt sliten kan kroppen inte återställa den. Då är ett besök hos tandläkaren absolut nödvändigt. Om tandemaljen är för svårt skadad är dina tänder utsatta för karies, slitage och irritation. Här kan du ta reda på hur du kan skydda tandemaljen och vad du ska göra om den är skadad.

Känsliga Tänder

Vad är tandemaljen och vilken funktion har den? 

Tandemaljen består av döda kroppsceller. Mer exakt från en blandning av kalcium, natrium, fosfor och magnesium. Av denna anledning är tandemaljen den hårdaste delen av din kropp och extremt motståndskraftig mot yttre påverkan. Under tandemaljen ligger dentinet, även känt som tandben, som skyddas av tandemaljen.

Tandemaljen borta – Hur försvinner tandemaljen 

Tandemaljen kan brytas ner av olika yttre påverkan. För det första är syrahaltiga livsmedel en stor fiende för din tandemalj. Syran sönderdelar tandemaljen, varigenom tandbenet sticker ut mer och mer och tänderna blir gula och kan bli mer och mer känsliga. Å andra sidan kan slipning av tänder också leda till förlust eller splittring av skyddsskiktet på grund av mekanisk nötning av tandemaljen. 

Stärka och remineralisera tandemaljen 

Förmodligen är det enklaste sättet att skydda och förstärka tandemaljen att borsta tänderna regelbundet. Detta kommer att ta bort bakterier och syror som bryter ner tandemaljen under lång tid. Var dock försiktig så att du inte använder någon aggressiv tandkräm. I synnerhet tandkrämer, som lovar en mycket stark “blekning” -effekt, är vanligtvis mycket aggressiva och leder till och med till gulare tänder på lång sikt. Du bör också vara uppmärksam på rätt rengöringsteknik. Du bör inte sätta för mycket tryck på dina tänder eftersom det också kan leda till erosion av tandköttet. Dessutom kan det som kallas remineralisering av tandemaljen bygga upp din tandemalj.

Karies: Symptome, Stadien, Anwendung und Vorbeugung

Kan tandemaljen repareras? 

Genom att remineralisera, till exempel med speciell tandkräm, kan tandemaljen återställas. Kalcium och fosfat i tandkrämen ger din tandemalj viktiga byggstenar som gör att den kan reparera sig själv. Tandläkaren har också olika alternativ för att stärka och skydda din tandemalj. Särskilt försegling av tänderna ger tandemaljen extra skydd så att den blir mindre angripen. Professionell tandrengöring hjälper också, eftersom det tar bort envis smuts och tandsten från dina tänder. 

Professionell Tandrengöring

Återställa tandemaljen – tandkräm eller huskur?

Tandemaljen kan inte återställas på ett konstgjort sätt. När din tandemalj är helt borta hjälper bara en fyllning eller en krona. Vad som är möjligt är dock att förstärka tandemaljen med speciella tandkrämer. Dessa gör tandemaljen mer elastisk och förebygger förlust av den. Tandläkare rekommenderar försiktighet med alla andra medel, såsom naturliga medel eller huskurer. Om tandemaljen är kraftigt skadad kan det bara hjälpa att gå till tandläkaren, eftersom det annars inte går att utesluta tandförlusten.