En tandlucka ger karaktär. En sned tand är inget man tänker på. Det får många människor höra när de berättar att de vill korrigera sina tänder. Detta kan förvisso vara sant, men om man inte känner sig bekväm med sitt leende och helst vill hålla handen för munnen kan en tandkorrigering göra underverk. Ett av alternativen är att sätta in en tandställning. Vi visar dig vilka typer som finns och vilka som är bäst för vuxna.
Olika typer av tandställningar för tandkorrigering
När det gäller tandställningar skiljer man mellan två typer: uttagbara och fasta. Det som avgör vilken tandställning du behöver är hur kraftig felställning du har. Lösa och fasta tandställningar förskjuter nämligen tänderna med olika kraft.
Fast tandställning på utsidan
Metallplattor, tråd och färgade gummiband – alla känner vi till fasta tandställningar. I skolan hade nästan alla tandställning. När det gäller fasta tandställningar klistrar man fästen (små plattor av metall eller keramik) på tänderna och förbinder med en tråd som spänner in tänderna. Tråden fungerar som orienteringsnivå för tandbågens form och ger ett konstant tryck på tänderna som flyttar dem till rätt position. För att trycket inte ska bli för starkt sker behandlingen i små steg under flera år. Fasta tandställningar används vid mycket svåra och komplexa felställningar och är ofta den enda möjligheten.
Fast tandställning på insidan
På fasta tandställningar som sitter på insidan klistrar man fast linguala plattor (lingual = på sidan om tungan) på insidan av tänderna. Därigenom kan felställningar som kräver en fast tandställning korrigeras helt osynligt. Estetiken gör att denna typ av fast tandställning är särskilt omtyckt av vuxna.
Avtagbar tandställning
Avtagbara tandställningar används mest vid lättare felställningar för tuffa uppgifter som att omforma käken eller skapa plats. Hos ungdomar kan en avtagbar tandställning ha en positiv inverkan på käkens tillväxt och kan förhindra starka felställningar. På en avtagbar tandställning använder man böjda klamrar för att få käken och tänderna i rätt position. Den består av en plastplatta där skruvar och trådfjädrar sätts in. Plattan ligger tätt mot insidan av tänderna och kan därigenom förskjuta käken till den idealiska positionen. Avtagbara tandställningar är inte lämpliga för finjustering av tändernas ställning, vilket gör att de inte används i ett senare skede.
Genomskinliga tandskenor (”aligners”)
Genomskinliga tandskenor har inneburit en revolution på tandställningsområdet. Plastskenorna är nästan osynliga och är ett estetiskt alternativ till en synlig tandställning, särskilt hos vuxna. Vid behandling med tandskenor får patienten flera genomskinliga tandskenor som anpassas individuellt. När de sitter på plats ger de ett lätt tryck på tänderna, vilket gör att de bit för bit flyttas till rätt position. För att behandlingen ska lyckas behövs flera skenor som patienten använder i 10–14 dagar.
Vilken tandställning passar vuxna?
Tandställningar är väl bara för barn och ungdomar? Trodde du det! Många i 30-, 40- och till och med 50-årsåldern vill räta ut tänderna av estetiska skäl och är beredda att ha tandställning. Om man inte hade tandställning i ungdomen, behövdes det inte av medicinska skäl. Många tandfelställningar hos barn korrigeras inte, eftersom Försäkringskassan inte ers ätter estetiska korrigeringar varken hos vuxna eller barn. Detta gör att det finns många människor som i vuxen ålder lider av sneda tänder och skulle vilja korrigera dem. Men vilken tandställning lämpar sig bäst för vuxna? Nedan räknar vi upp några faktorer som spelar stor roll vid val av tandställning.
Synlighet
Som vuxen är nog det viktigaste argumentet för eller mot tandställning hur mycket den syns. För de flesta känns det nog otänkbart att ha tandställning med plattor, särskilt på jobbet. Minst syns en fast tandställning med linguala plattor samt tandskenor. En fast tandställning på insidan syns överhuvudtaget inte hos de flesta, men även genomskinliga plastskenor är nästan osynliga.
Behandlingslängd
En annan sak att tänka på är behandlingslängden. Tandkorrigering med fast tandställning på in- eller utsidan kan ta 2–3 år. Om tänderna bara är lätt felställda kan de däremot korrigeras på bara några månader med hjälp av tandskenor. Behandlingslängden avgörs av ditt utgångsläge.
Enkel rengöring
När det gäller skötsel vinner de genomskinliga tandskenorna. Här räcker det med en mild tandkräm och en mjuk tandborste för daglig rengöring. Det är också väldigt smidigt att då och då skölja av skenorna med ljummet eller kallt vatten. När man har en fast tandställning måste man däremot göra en utvändig rengöring eftersom matrester ofta fastnar i plattorna. Resterna måste tas bort med en speciell tandborste. Men vem har lust att ställa sig och rengöra tänderna noga efter lunchrasten för att det inte ska synas matrester vid nästa möte?
Begränsningar i vardagen
Tandskenor går förvisso snabbt att rengöra, men de måste alltid tas ut när man ska äta, eller dricka något med socker i. Något som många tycker är besvärligt i början av behandlingen är att prata. Eftersom tänderna är täckta, måste tungan vänja sig vid en ny position. Det kan också hända att du börjar läspa lite lätt. Men det låter värre i dina egna öron, de flesta människor tänker inte på det. Med tiden vänjer sig tungan vid den nya situationen och läspandet försvinner. Om man ska göra något viktigt kan man alltid ta ut tandskenorna. En annan sak att tänka på är att tandskenor kräver regelbundna kontroller hos tandläkaren. Dessa sker med ett fast intervall var femte till åttonde vecka. Vid behandling med DrSmiles tandskenor får du alla dina tandskenor direkt och behandlingen följs av experter via appen. Du behöver då inte gå på regelbundna kontroller, utan allt sker smidigt online.
Smärta
Du ska inte ha ont av någon tandställning, men när en fast tandställning har spänts, kan trycket bli lite starkare på tänderna jämfört med när man använder tandskenor. Med alla tandställningar tar det lite tid tills tungan har vant sig vid den nya känslan i munnen. Särskilt med fasta tandställningar kan det hända att tungan blir lite öm i början.
Kostnader
Käkortopediska behandlingar är i regel ganska dyra. Men även här finns det enorma skillnader och med rätt behandling kan du spara mycket pengar. Medan DrSmiles behandling med tandskenor kostar mellan 1790 och 2990€, betalar du ofta upp emot 6000 till 7000€ för en fast tandställning, eller tandskenor från andra leverantörer.
Försäkringskassan betalar inte alltid
Personer som bara omfattas av Försäkringskassans skydd måste tyvärr själva betala för en behandling. Försäkringskassan ersätter tyvärr inte tandkorrigeringar. När det gäller privatförsäkrade personer kan det mycket väl vara så att försäkringen täcker kostnaderna. Detta måste klaras ut innan behandlingen påbörjas.
Därför kan en tilläggsförsäkring löna sig
Försäkringskassan täcker oftast bara kostnader för käkortopediska behandlingar vid komplicerade tandfelställningar och därför kan det vara mycket klokt att ha en tilläggsförsäkring för tandvård. När du väljer tilläggsförsäkring ska du kontrollera om den täcker behandling med tandställning, så att du inte tecknar den förgäves. Det är viktigt att veta att en tilläggsförsäkring bara träder i kraft om en läkare ännu inte har ställt någon diagnos på felställning. Det är alltså ingen mening att teckna en försäkring i efterhand, eftersom den inte täcker kostnaderna.
Facit
För vuxna är tandskenor den mest behagliga och estetiska möjligheten att korrigera sneda tänder eller tandluckor. Tack vare det genomskinliga materialet är de nästan osynliga, lätta att rengöra och ger minimala begränsningar i vardagen. Genom att göra ett lämplighetstest kan du enkelt få reda på om din felställning kan behandlas med tandskenor. Om de genomskinliga tandskenorna inte räcker finns det alltid möjlighet att få en osynlig fast lingual tandställning.
Låt tandläkare konsultera dig - i över 400 partnerkliniker globalt
Låt en tandläkare ge dig rådgivning. Boka ett kostnadsfritt informationsmöte på en DR SMILE-partnerklinik nära dig.