Rakare tänder genom slipning

Detta är endast en informationssida, då DR SMILE inte erbjuder denna behandling (ännu).
Simin-Testimonial-smile-LP2

Det kan finnas många anledningar till att fila tänderna, men behandlingsprocessen är alltid densamma. Först och främst är det viktigt att du kontaktar en tandläkare för detta. Du ska inte under några som helst omständigheter försöka slipa tänderna på egen hand. Risken är att du tar bort för mycket av det hårda materialet i tanden och att emaljen därmed skadas. Under behandlingen används slipinstrument med hög hastighet. Samtidigt som tanden slipas kyls den för att skydda tandnerven från att skadas av värmen. Den slipade tanden är mycket känslig efteråt eftersom emaljen och tandkronan blivit påverkade.

Efter behandlingen kan tryck- och temperaturkänslighet förekomma, men detta bör avta efter några dagar.

Gör ett test - se om tandreglering passar dig

Kosmetisk korrigering gör att tänderna ser raka och jämna ut

Att fila tänderna av estetiska skäl är inte ovanligt. Det är viktigt att tandläkaren är väldigt försiktig, noggrann och inte slipar bort för mycket för då kan emaljen skadas. 

Ofta slipas framtänderna, minimalt, för att båda framtänderna ska se symmetriska ut. Men hörntänderna kan också slipas till en rundare form av estetiska skäl. Försiktighet bör dock iakttas när tänderna slipas, eftersom det ämne som slipas bort inte växer tillbaka och slipningen kan skada tandemaljen på ett sådant sätt att tänderna blir mer mottagliga för karies och sönderfall , samt mer temperaturkänsliga.

Kostnaderna för en slipning beror på komplexiteten och svårighetsgraden, men subventioneras vanligtvis inte av sjukförsäkringsbolaget, eftersom det är ett kosmetiskt ingrepp.

Slipa avbrutna tänder

Om en liten bit tand går av kan tandläkaren slipa tanden slät och fluoridera den. Detta gör man inte enbart av estetiska skäl, utan detta hindrar också tungan från att skadas på den spetsiga kanten eller att andra tänder skadas av den vassa tanden.

Tandträngsel – slipa tänderna för att skapa plats

Om käken är för liten finns det inte nog med utrymme för alla tänder, vilket både kan leda till att de inte växer ut helt och hållet och att de växer ut vridna. Som ett resultat slits tuggytorna på tänderna, rengöring blir svårare, problem med uttal kan uppstå och många anser att de inte är nöjda med tändernas utseende i dessa fall.

Om det är lite trångt kan det ibland vara tillräckligt att slipa tänderna på sidorna för att förhindra att de vrids.

MER OM TANDTRÄNGSEL

Kan tandgnissling behandlas genom att slipa tänderna?

Det finns många orsaker till tandgnissling. Stress kan leda till att man gnisslar tänder både under dagen och på natten. Med tiden slits tandemaljen och tänderna kan deformeras. Det finns många former av behandlingar. Om orsaken till gnisslandet är en krona eller fyllning som är för stor kan tandläkaren enkelt slipa av den.

MER OM TANDGNISSLING

Slipa tänderna och sätta krona på tänderna

Kronor är ett utmärkt sätt att skydda och ersätta försvagade, skadade eller saknade tänder. Tänder som slipas ner för att ersättas av krona kan vara kariesinfekterade eller helt enkelt spröda. Den drabbade tanden slipas ner så att den utgör en bra bas för tandkronan. Kronans färg och form anpassas till befintliga tänder så att det ser naturligt ut. Försäkringskassan betalar en fast subvention som täcker ungefär hälften av kostnaderna.

KRONOR, BROAR OCH IMPLANTAT

Få tänderna slipade – en förutsättning för en bro

En bro används för saknade eller spröda tänder för att förbättra estetiken samt tal- och tuggfunktionen. Minst två intilliggande tänder måste förberedas och slipas så att tandbron kan fästas. Brons färg anpassas så att den ser så naturlig ut som möjligt.

KRONOR, BROAR OCH IMPLANTAT

Drömleendet med hjälp av fasader

Fasader är tunna porslinsfasader som kan fästas permanent på en eller flera tänder. De kan stänga gluggar eller ge tanden en ny form och färg. För att kunna fixera fasader och få det hela att se naturligt ut måste tandytan först slipas ner.

MER OM FASADER

Jämna tänder med DR SMILE

DR SMILE erbjuder transparenta tandskenor för tandkorrigering. Den senaste generationens tandskenor är en ortodontisk behandling som flyttar tänderna till önskad plats på bara 4–9 månader. Tandskenor kan behandla felställningar och bettfel.

Efter en kostnadsfri konsultation hos DR SMILES partnerpraktik skapar våra experter en speciell datorgenererad behandlingsplan som visar exakt hur dina tänder ska flyttas.

När du godkänt din personliga plan skapas skenorna speciellt för dig och skickas hem till dig. Hela behandlingen kontrolleras via en app av DR SMILEs partnertandläkare. DR SMILEär ett snabbt och säkert sätt att få ett självsäkert leende.