DrSmile logo

Raka tänder genom slipning

Detta är endast en informationssida, då DrSmile inte erbjuder denna behandling (ännu).
Straight Teeth

Det kan finnas många anledningar till att slipa tänderna, men behandlingsprocessen är alltid densamma. Först och främst är det viktigt att du kontaktar en tandläkare eller tandreglerare om du har en sådan oro och att du inte under några omständigheter slipar tänderna själv – även om det bara är en liten tandkorrigering. Risken är att du tar bort för mycket av det hårda ämnet och att emaljen därmed skadas. Under behandlingen används slipinstrument med hög hastighet. Medan tanden slipas kyls den samtidigt för att skydda tandens nerv från värmens effekter. Den slipade tanden är mycket känslig eftersom emaljen och tandkronan är utsatta.

Efter behandlingen kan tryck- och temperaturkänslighet förekomma, men dessa bör avta efter några dagar.

Kosmetisk korrigering – gör att tänderna ser raka och jämna ut

Att slipa tänderna av estetiska skäl är inte ovanligt. Det är viktigt att tandläkaren är väldigt försiktig, exakt och inte slipar för mycket hårt ämne för att inte skada tandemaljen.

Ofta slipas en framtand till ett minimum så att båda framtänderna ser symmetriska ut. Men hörntändarna kan också slipas till en rundare form av estetiska skäl. Försiktighet bör dock iakttas när tänderna slipas, eftersom det ämne som har slipats bort inte växer tillbaka och kan skada tandemaljen på ett sådant sätt att tänderna blir mer mottagliga för karies, sönderfall och blir mer temperaturkänsliga.

Kostnaderna för en sådan behandling beror på tandens komplexitet och svårighetsgrad, men subventioneras vanligtvis inte av sjukförsäkringsbolaget, eftersom detta är ett kosmetiskt förfarande.

Slipa avbrutna tänder

Om en liten bit tand går av kan tandläkaren slipa tanden slät och fluoridera den. Detta har inte bara en estetisk fördel, det förhindrar också tungan från att skadas på den spetsiga kanten eller att nöta av granntänderna.

Tandträngsel – slipa tänderna för att skapa plats

När det är trångt ger käken inte tillräckligt med utrymme för alla tänder, så att tänderna antingen inte växer ut helt eller växer ut från tandköttet utvridna på grund av platsbrist. Som ett resultat slits tuggytorna på tänderna, rengöring blir svårare, problem med uttal kan uppstå och många lider av utseendet.

Om det är lite trångt kan det ibland vara tillräckligt att slipa tänderna på sidorna för att förhindra att de vrids.

Kan tandgnissling behandlas genom att slipa tänderna?

Det finns många orsaker till att tänder slits och gnisslar mot varandra. Stress reduceras ofta omedvetet på detta sätt under dagen eller i sömnen. Med tiden slits tandemaljen och tänderna kan deformeras. Det finns många former av behandling. Om orsaken till gnisslandet är en krona eller fyllning som är för stor kan tandläkaren enkelt slipa av den.

Slipa tänderna och sätta krona på tänderna

Kronor är ett utmärkt sätt att skydda och ersätta försvagade, skadade eller saknade tänder. Dessa kan vara tänder som är kraftigt kariesinfekterade eller helt enkelt spröda. Den drabbade tanden slipas ner så att den utgör en bra bas för tandkronan. Kronans färg och form anpassas till befintliga tänder så att den ser naturlig ut. Sjukförsäkringsbolaget betalar en fast subvention som täcker ungefär hälften av kostnaderna.

Få tänderna slipade – en förutsättning för en bro

En bro används också för saknade eller spröda tänder för att förbättra estetiken samt tal- och tuggfunktionen. Minst två intilliggande tänder måste förberedas och slipas så att tandbron kan fästas. Här väljs även brons färg så att den ser så naturlig ut som möjligt.

Drömleendet med hjälp av fasader

Fasader är tunna porslinsfasader som kan fästas permanent på en eller flera tänder. De kan stänga gluggar eller ge tanden en ny form och färg. För att kunna fixera fasader och få det hela att se naturligt ut måste tandytan först slipas ner.

Jämna tänder med DrSmile

DrSmile erbjuder nu transparenta tandskenor för tandkorrigering De senaste tandskenorna är en ortopedisk behandling som flyttar tänderna till önskad plats på bara 4–9 månader. Det innebär att överlappning kan lösas, mellanrum fyllas ut och sneda tänder korrigeras.

Efter en kostnadsfri konsultation hos DrSmiles partnerpraktik skapar våra experter en speciell datorgenererad beahndlingsplan som visar exakt hur dina tänder ska flyttas.

När du godkänt din personliga plan skapas skenorna speciellt för dig och skickas hem till dig. Hela behandlingen kontrolleras via en app av DrSmiles partnertandläkare.

DrSmile är ett snabbt och säkert sätt att få ett självsäkert leende.

Här finns vi

Få rådgivning på en klinik nära dig

Experter inom tandvård, tandteknik och tandreglering följer din behandling. Med deras medicinska kunskap är du alltid i goda händer.

  • DrSmile® Göteborg Berzeliigatan
  • DrSmile® Malmö Centralstation
  • DrSmile® Stockholm Skarpnäck
  • DrSmile® Stockholm Södermalm
Ekomi gold
Återkoppling från våra kunder
review-stars
4.7 / 5
Se återkoppling
small-inverse-colorful-e7rghx
Våra tandskenorarrow
Företagarrow
  • Frågor och svar
  • FAQ
  • +46105515885
  • customer@drsmile.se
FÖLJ OSS
  • social icon
  • social icon

©2021 DrSmile