Rätt munhygien – detta måste beaktas
När det gäller daglig munhygien är det väldigt få som oroar sig för om metoden för tandhygien de använder verkligen är effektiv. Då är grundlig munhygien avgörande för långvarig tandhälsa. Vi berättar här hur perfekt munhygien fungerar och vad du bör vara uppmärksam på vid den dagliga tandhygienen.
Vad innebär munhygien?
Uttrycket munhygien betyder i allmänhet regelbundet avlägsnande av bakteriella tandbeläggningar och livsmedelsrester för att bibehålla långvarig tandhälsa. Munhygien innebär följaktligen att vidta förebyggande åtgärder som minskar sannolikheten för tandsjukdomar som karies eller parodontit och dålig andedräkt. Du kan också spara in på ytterligare besök hos tandläkaren med rätt vård i din dagliga munhygien.
Varför munhygien är viktig
Det finns cirka 600 till 700 olika typer av mikroorganismer i munnen, som tjänar till att upprätthålla immunsystemet och skydda slemhinnorna. Flera biljoner bakterier håller fast vid tungan och tänderna och växer regelbundet tillbaka genom att mata på matrester. Bristande munhygien kan följaktligen leda till att bakterier och svampar förökar sig snabbt och bildar en tät beläggning, så kallad plack. Om denna plack inte avlägsnas genom regelbunden munhygien kan friska tänder angripas. Därför att syran som härrör från bakterier angriper tandemaljen och illa luktande gaser som vätesulfid och ammoniak frigörs, vilket är orsaken till dålig andedräkt. Regelbunden munhygien är därför inte bara viktig för att förhindra dålig andedräkt utan upprätthåller också tandhälsan på lång sikt.
Munhygien – hur ofta?
Helst utför du din dagliga mun- och tandhygien på morgonen och på kvällen. Om möjligt rekommenderas ytterligare tandvård efter måltider. Men var försiktig: Syrahaltig mat eller dryck mjuknar tandemaljen en kort stund, varför du bör vänta ungefär en halvtimme med munhygien efter måltiderna. Även vid överdriven konsumtion av sockerhaltiga livsmedel är det lämpligt att utföra din munhygienrutin mer än två gånger om dagen.
Hur lång tid tar munhygien?
För optimal munhygien hemma bör du borsta tänderna varje dag i minst 2 minuter morgon och kväll. Du kan också planera några minuter om dagen för ytterligare tandvård med tandtråd eller munvatten.
munskoeljningarDålig andedräkt trots tandhygien
I varje land lider en av fyra av dålig andedräkt, även tekniskt kallad halitos. Ofta vet de drabbade inte någonting om sitt lidande och utomstående gillar att undvika tabuämnet. I cirka 90 % av fallen orsakas dålig andedräkt av bristande munhygien, vilket kan motverkas genom grundlig rengöring av tungan och mellanrummen mellan tänderna. Även för dem som drabbas av proteser kan noggrann rengöring av proteserna redan leda till den första förbättringen. Dålig tandhygien är dock inte alltid orsaken till den obehagliga lukten som bildas i munhålan. Det blir särskilt irriterande för de drabbade om de lider av dålig andedräkt trots god munhygien. Olika faktorer kan vara orsaken till detta. Å ena sidan kan otillräckligt vätskeintag leda till torrhet i munnen, vilket främst kan orsakas av nikotin, vissa mediciner, för lite mat eller stress. Å andra sidan kan långvarig dålig andedräkt vara ett symptom på tandproblem såsom karies, inflammation i tandköttet och parodontit. En allmän sjukdom kan också vara ansvarig för dålig andedräkt trots god tandhygien. De två sistnämnda orsakerna till dålig andedräkt bör ges professionell behandling av den ansvariga tandläkaren.
dalig andedraektFörbättrad munhygien – tips
Bristande munhygien är den främsta orsaken till dålig andedräkt och tandproblem. Det är desto viktigare att känna till de mest värdefulla tipsen för optimal mun- och tandhygien för att upprätthålla en långvarig tandhälsa. Det är tydligt att det inte räcker att borsta tänderna ensamt för att förhindra karies och tandköttssjukdom. För när du borstar tänderna rengörs bara cirka 60 procent av tandytan med en tandborste. Livsmedel och bakterierester avlägsnas därför inte tillräckligt.
Oavsett om du använder en hand-, el- eller ultraljudtandborste – det är upp till dig, men det är tillrådligt att använda tandborstar med lite hårdare borst, eftersom de är bättre på att ta bort plack än mjuka tandborstar eller naturlig borst. Men var försiktig: För högt tryck kan skada tandköttet och tandemaljen. Myten att cirkulära rörelser är den perfekta rengöringstekniken är inte heller helt sant. Försök därför att borsta tandytorna från tandköttet nedåt och med inte för mycket tryck. För särskilt känsliga tänder är det bättre att använda mjuka tandborstar. Täta, rundade korthåriga borstar är lika bra för ett grundligt och skonsamt avlägsnande av tandplack, eftersom deras form gör dem lättare att nå molarerna. Förutom rätt tandborste bör mun och tänder också rengöras med munhygienprodukter som tandkräm, tandtråd och sköljningar.
Huskurer för munhygien hemma
Olika typer av huskurer kan användas för att stödja konventionell munhygien hemma. Du bör definitivt prova följande huskurer:
Munsköljning med saltvatten
Gurgling med saltvatten främjar naturligt munfloran, har en antibakteriell effekt och kan till och med ersätta industriellt tillverkade munvatten.
Björksocker mot kariesbakterier
Som ett naturligt sockersubstitut motverkar xylitol bakterier genom att ta bort kariesbakteriens näringsgrund. Dessutom gör björksocker tänderna mjukare och håller dem friska på lång sikt.
Munhygien med kokosolja
Det är redan känt att kokosolja används på många sätt för kosmetiska eller vårdande ändamål. Genom att dra olja med kokosolja fungerar den också som ett kompletterande hjälpmedel för munhygienen. Det har en antibakteriell effekt och förhindrar tandproblem.
Skillnaden mellan munhygien och tandrengöring
Som du redan har lärt dig syftar regelbunden munhygien främst till att avlägsna bakteriella tandbeläggningar och matrester. Men även med optimal tand- och munhygien finns bakterier och tandbeläggningar kvar, vilket kan leda till tandsten och inflammation i munhålan. Det är därför viktigt att även hålla områdena rena som du inte kan nå med daglig munhygien. Professionell tandrengöring används för detta. Huvudskillnaden för konventionell munhygien är att Professionell tandrengöring använder speciella instrument som inte bara tar bort bakterier utan också tar bort tandsten och plack. Regelbunden munhygien hos tandläkare är därför viktigt för att bibehålla din tandhälsa på lång sikt.
Munhygien hos tandläkaren – vad görs?
Professionell munhygien används för tandmedicinsk profylax och sker i flera steg:
Grundlig undersökning och dokumentation av tandtillståndet
Avlägsnande av tandsten och plack
Rengöring av tänder och mellanrummen mellan tänderna
Efterföljande polering och utjämning med fluorhaltig pasta
Applicering av en fluorlack eller gel
Instruktioner för munhygien från den ansvariga tandläkaren
Förutom munhygienprofylaxen kan du också få information om din munhygienstatus från din tandläkare. Denna bestäms av flera olika undersökningar och ger information om det aktuella tillståndet hos munhygienen. Med hjälp av olika munhygienindex som tandstens- eller beläggningsindex kan din tandläkare identifiera vilka delar av din munhygien som fortfarande kan förbättras och därmed ge dig munhygieninstruktioner som du kan följa för en bättre framtida munhygien.
Vad kostar munhygienen hos en tandläkare?
Kostnaderna för professionell munhygien eller den professionella tandrengöringen hos tandläkaren uppgår till cirka 800 kr till 1200 kr och kan variera beroende på hur mycket arbete och tid som krävs.