Vad är tandköttsfickor?

Det vanligaste symptomet på tandköttsfickor är rodnade och svullna tandkött. Tänderna är känsliga för kalla och varma drycker, mat och desserter. Tänder och tandkött är mycket känsliga när du borstar tänderna, och de kan smärta och till och med blöda. De drabbade klagar över stark och illaluktande andedräkt, även med god munhygien.

Andra symptom kan inkludera lösa tänder eller tjock tandsten. En tjock kind eller feber indikerar också en infektion. Om det finns inflammation kan fistlar utvecklas och orsaka pus på tandköttet. Pulsering av inflammation kan också leda till huvudvärk.

Svullna lymfkörtlar kan vara ett tecken på inflammation. Tandläkaren kan avgöra om tandköttsfickor har bildats och hur långt de har kommit.

Tandköttsfickor på grund av visdomständer

Bryter visdomständer inte igenom helt är det vanligt att tandköttsfickorna blir inflammerade. Anledningen till detta är att matrester ackumuleras i tandköttsfickorna och bakterier därför bildas. Den resulterande inflammationen angriper både visdomstanden och det omgivande tandköttet.

För att lindra smärtan kan du kyla det drabbade området eller använda en desensibiliserande kräm. Inflammationen läker inte förrän tanden dras ut och tandköttsfickan behandlas.

Tandköttsfickor i proteser

Om det finns inflammation i krona, tandbro eller implantat som utvecklats på djupet uppstår tandköttsfickor. För att förhindra att proteser håller fast och faller ut, bör du omedelbart besöka en tandläkare.

teeth implant

Andra orsaker till tandköttsfickor

Den vanligaste orsaken till tandköttsfickor är fortskriden tandlossning. Inflammationen angriper tandköttet, vävnaden och benen så att tänderna inte längre har ett fast grepp.

VAD EXAKT ÄR PARODONTIT?

Om tandtråd inte användas rätt och för mycket tryck appliceras kan utrymmet mellan tänderna skadas. De öppna områdena är mer benägna för inflammation och därmed också för att bilda tandköttsfickor.

Att borsta tänderna måste också läras in. För stort tryck kan irritera tandköttet och orsaka mindre skador på tandköttskanten. Detta kan leda till inflammation och så småningom tandkött som drar sig tillbaka.

Borsta tänderna rätt

Den som slipar tänderna stressar inte bara tandytorna och tandemaljen utan också tandköttet. Det irriterade tandköttet kan avta.

MER OM TANDGNISSLING

Hormonella förändringar, såsom under puberteten eller graviditeten, kan bland annat vara orsaken till tandköttsfickor. Tandköttet blir sensibiliserat och är mer benäget för inflammation. 

Tändens graviditet

Undvik tandköttsfickor genom rätt munhygien och kontroller

För att undvika att det bildas tandköttsfickor bör du bedriva grundlig munhygien.

Det betyder putsning av tänderna två gånger om dagen med en fluorhaltig tandkräm och rengöring av mellanrummen mellan tänderna med tandtråd eller interdentala borstar.

Eftersom många bakterier deponeras på tungan, bör du ta bort placket med hjälp av en tungskrapa eller tungborste. Du kan sedan använda ett klorhexidinnehållande ämne i munnen vid munsköljning .

Du bör också hålla regelbundna kontroller hos tandläkaren och en eller två gånger om året professionell tandrengöring få det genomfört.

Mät djupet på tandköttsfickorna

För att kunna avgöra om och hur tandköttet ska behandlas gör tandläkaren en mätning av tandköttsfickorna. En parodontal sond förs in i tandköttet. Om den är upp till två millimeter djup är ingen behandling nödvändig. Men om sonden sjunker djupare bör tandköttsfickorna behandlas.

Fyllning av tandköttsfickorna

Tandköttsfickorna fylls med hjälp av en transplantation så att smärtkänsliga tandhalsar inte längre är blottade. Kroppens egen vävnad används, som snabbt växer tillsammans med det avtagande tandköttet.

Beroende på omfattning och behandlingsteknik ligger kostnaderna mellan 600 kr och 1500 kr per tandområde.

Kostnaderna bärs vanligtvis eller åtminstone subventioneras av sjukförsäkringen.

Behandling av tandköttsfickor

Vid behandling av tandköttsfickor rengörs tandytorna och mellanrummen mellan tänderna och bakterier avlägsnas. Vid avancerat tillbakadraget tandkött, till exempel vid tandlossning, utförs en operation under lokalbedövning. Tandköttet lossas försiktigt från tanden så att plack, bakterier och den angripna vävnaden kan avlägsnas från tandköttsfickorna.

Efter behandlingen används antibakteriella, desinficerande preparat baserade på klorhexidin. Kostnaderna för behandlingen varierar beroende på svårighetsgrad och varierar från cirka 1500 kr till 6000 kr. De lagstadgade sjukförsäkringarna subventionerar kostnaderna för behandlingen. 

Efter behandlingen bör du regelbundet kontrollera och noggrant rengöra dina tänder, mellanrummen mellan tänderna och tandköttet. Kombinationen av behandling och grundlig munhygien leder till att symptom som dålig andedräkt avlägsnas.

Laserbehandling

Tandköttet skärs inte upp under laserbehandling. Tandköttsfickorna och tandrotytorna rengörs noggrant och inflammatorisk vävnad avlägsnas.

Efter behandlingen bör du sköta en god mun- och tandhygien och regelbundet följa upp undersökningarna.

Dessutom rekommenderas du att ha en kvartalsvis profylax med professionell tandrengöring.

Kostnaderna för laserbehandlingen är individuella och beror på antalet tandköttsfickor som ska behandlas och deras utseende. Som regel är kostnaden för en tand cirka 200 kr Kostnaderna för behandlingen täcks inte av den lagstadgade sjukförsäkringen.

Behandla tandköttsfickor med medicinering

Om tandköttet ännu inte har dragit sig tillbaka mycket kan en parodontkräm eller en gel för vård av tandköttet användas Detta stärker tandköttet och har en antibakteriell verkan.

Du kan också använda klorhexamed, som bland annat finns i munvatten och geler. Det bekämpar bakteriell inflammation och sägs användas efter parodontal kirurgi Interventioner i munhålan användas.

Om inflammation uppstår upprepade gånger i tandköttsfickorna kan läkaren vanligtvis injicera antibiotika i fickorna eller ordinera antibiotika i tablettform.

Alternativa behandlingar

Du kan naturligt behandla tandkött som drar sig tillbaka och lindra smärta med följande homeopatiska medel och huskurer:

  • Aloe Vera: antibakteriell verkan, minskar tandköttsfickornas djup

  • Kryddnejlika olja: smärtstillande

  • Olja från Melaleuca alternifolia: antiseptisk, antiinflammatorisk

  • Gurkmeja, salvia, timjan, grönt te, kamomillpreparat: antiinflammatorisk

  • Saltlösningar, kardborrerot: Stoppar bakterietillväxt

  • Kokosolja: vårdar munnens slemhinna

  • C-vitamin: stärker tandköttet

  • D-vitamin: Stärker immunförsvaret

  • Bachblommapreparat (kulor, grädde, gel, spray, pastiller): främjar läkning

home remedies

Rengör tandköttsfickor hemma

Du bör rengöra tänderna, tandköttet och tandköttsfickorna varje dag.

Tandtråd och interdentala tandborstar är lämpliga för detta. De anpassar sig efter tandköttsfickorna när de rengörs och rengör dem effektivt.

Med interdentala tandborstar bör du se till att du använder flera borstar i olika storlekar för att rengöra varje tandköttsficka individuellt.

Vi rekommenderar inte att använda tandtrådspinnar, eftersom de är mindre effektiva för att komma runt rotområdena och risken för tandköttet är mycket högre.

Ett annat sätt att rengöra både utrymmena mellan tänderna och tandköttsfickorna noggrant är att använda munduschar. 

Här finns vi

Få rådgivning hos en partnerklinik nära dig

Experter inom tandvård, tandteknik och tandreglering följer din behandling. Med deras medicinska kunskap är du alltid i goda händer.